Hírek

2014.12.27. 14:15

Milyen volt 2014 Veszprém megyében és a településeken?

Veszprém, Pápa, Balatonfüred, Várpalota, Zirc - Az otthonokban és a közösségben felállították a fenyőfákat, amelyek a díszeknek köszönhetően karácsonyfákká szépültek. Az alábbiakban a közös sikereket, örömöket idézik fel munkatársaink.

Februárban mutatta be az idei év legsikeresebb előadását, a Hegedűs a háztetőn című musicalt a Pannon Várszínház. A népszerű darabot, amelyben közreműködik a Budapest Klezmer Band, főszereplője pedig Gazdag Tibor, a bemutató óta már több mint negyvenszer játszották.

Az előadást Veszprém és a megye több települése mellett Nyíregyházán, Orosházán és Kőszegen is telt ház előtt mutatták be, novemberben pedig a Budapest Kongresszusi Központban léptek fel.

A Hegedűs a háztetőn című musicalt a Pannon Várszínház a bemutató óta már több mint negyvenszer játszotta. A népszerű darab főszereplője Gazdag Tibor, közreműködik a Budapest Klezmer Band. Fotó: Penovác Károly

Kiemelkedő volt még a Várszínház életében, hogy tizenkét év után lépett újra színpadra Veszprémben Bakai László, aki a Balfácánt vacsorára című komédia főszerepére szerződött a társulathoz.

Több milliárd forintnyi fejlesztés ment végbe a Csolnoky Ferenc Kórházban idén. A struktúraátalakítás projekt részeként felújították a belgyógyászati tömböt, új helyre költözött a központi sterilizáló, valamint korszerűsítették a központi műtőt és a központi intenzív osztályt. Fejlesztették a szülészeti osztályt is, ahova négy új szülőágyat vásárolt a kórház, valamint szülőkádakat is kialakítottak, míg a központi műtőben a legmodernebb aneszteziológiai műszereket és információs megoldásokat szerelték be.

A tavaly elindult projektben csaknem ötmilliárd forintból újult meg a kórház műszerparkja és infrastruktúrája.

Tíz év után újra látható elefánt a veszprémi állatkertben, miután a nyár végén átadott elefántházba szeptemberben három ázsiai elefánt érkezett Németországból, Nuka, Dinkar és Félix almát és répát, valamint más idényjellegű zöldséget és gyümölcsöt kap a széna mellett, valamint szívesen esznek lombot és koptatják fogaikat ágakkal. Az intézmény történetének legnagyobb fejlesztése tavasszal indult. A beruházás legjelentősebb eleme a külső medencével és zöldszigetekkel tarkított 5400 négyzetméteres elefántpark és az 1100 négyzetméter alapterületű, belső látogatói térrel rendelkező elefántház.

Pápa városa az idei évben ünnepelte első írásos említésének 800. évfordulóját. A szép jubileum köré változatos programokban bővelkedő rendezvénysorozatot szerveztek, melyben akadt országoson egyedülálló kezdeményezés is: nyáron a Városi Sportcsarnokban grandiózus tablókiállítást állítottak össze a pápai középfokú oktatási intézmények valamennyi fellelhető tablójából – a legrégebbi 1897-ből származott. Összességében a tárlatot mintegy 800 ballagási tabló és több mint 24 ezer Pápán végzett öregdiák fényképe alkotta.

2014 a választások éve. Áprilisban országgyűlési képviselőket, májusban európai uniós képviselőket, októberben pedig települési vezetőket, polgármestereket és helyi önkormányzati képviselőket választottunk. Navracsics Tibor korábbi veszprémi országgyűlési képviselő mindhárom alkalommal Veszprémben szavazott: áprilisban családjával, feleségével, kislányával és szüleivel, októberben nagylányával együtt. Navracsics Tibor novembertől az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként dolgozik.

Tartalmas évet zár a Magyar Honvédség. Veszprém megyében különösen sok említésre érdemes történést jegyezhettünk fel. Márciusban és áprilisban a Várpalotai Kihívás (Várpalota Challenge) 2014 nemzetközi hadgyakorlatot tartották meg mintegy 3000 holland és magyar katona részvételével. A holland 13-as gépesített dandár és a holland 11-es légimozgékonyságú dandár mellett helikopteres erőket is bevetettek a kiképzési rendezvény során, amely érintette a pápai légibázist, Várpalotát, valamint a Veszprém határában fekvő újmajori és a Tapolca közelében található újdörögdi gyakorlóteret. Közvetlenül a Várpalotai kihívás után már indult is a Magyar Honvédség egyik legnagyobb idei gyakorlata, a Tavaszi Áttörés 2014. Közel 1500 katona és mintegy 350 technikai eszköz vett részt a Veszprém megyei lőtereken tartott kiképzésen. Az éleslövészettel egybekötött gyakorlat egyik kiemelt része a tatai Klapkadandár 1. lövészzászlóalja és a szolnoki „könnyű vegyes" 2. százada alkotta, 800 fős zászlóalj-harccsoport úgynevezett CREVAL ellenőrzése volt, ami a harci műveletekre való alkalmasságot vizsgálta.

Várpalotán az idei esztendő egyik legkedvesebb s egyben leginkább megható történését a Bán Aladár Általános Iskolában jegyezhettük fel. November közepén ugyanis jótékonysági futást szervezett az intézmény az iskola 5. osztályos diákja, a leukémiával küzdő Lónyai Dóra kezelésének támogatására. Évente kétszer egyébként is hagyomány a Tésidombon található iskolában, hogy jótékony célú futóversenyt szerveznek a diákoknak. Több mint félmillió forintot gyűjtöttek össze a nevezési díjakból és a felajánlásokból. A cél, hogy egy steril szobát tudjanak kialakítani a nehéz sorsú család otthonában, hogy a kis Dóri a kórház helyett itthon tölthesse napjait.

Mintegy háromszázan futottak a Bán Aladár iskola jótékonysági futóversenyén novemberben a leukémiával küzdő ötödikes kisdiák, Lónyai Dóra gyógykezelésének támogatásáért. Fotó: Szabó Péter Dániel

Minden évben több százan vonulnak végig reformkori öltözékben Balatonfüreden. Idén ősszel is így volt ez, sok turista is nosztalgiázott a 9. Romantikus Reformkor rendezvényen. Az idei programnak is választottak témát a szervezők, a nő állt a középpontban. A kíváncsi tekintetek a Szent István tértől egészen a Balaton-partig követhették figyelemmel a díszes ruhát viselő hagyományőrzőket és az őket kísérő huszárokat. A 24 fokos szeptemberi hétvégén a felvonulás mellett zene, tánc és kirakodóvásár várta a látogatókat a városba.

A 8-as számú főútvonal Veszprém megyei szakaszán három helyen is látványos fejlesztés zajlik. Ennek megfelelően a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. életében a megyéhez kapcsolódóan három nagyon jelentős esemény is volt, igaz, mindhárom egy helyhez, a hajmáskéri csomóponthoz kötött. A NIF beruházásában zajló kivitelezés során Hajmáskér és Sóly között fizikai elválasztással 2x2 forgalmi sávot, valamint különszintű csomópontot alakítottak ki. A pályatest kiszélesítése, valamint a felüljáró hídfőinek kialakítása érdekében robbantaniuk kellett. 324 méter hosszan, 122 darab robbantólyukat fúrtak a dolomit sziklatömbökbe, a művelethez 2500 kilogramm robbanóanyagot használtak fel. A robbantással egy majd három hétig tartó munkafolyamatot váltottak ki. A másik érdekesség a felüljáró helyére kerülése volt. A munkálatok 2014 őszén befejeződtek.

Örömteli év volt 2014 a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban is, hiszen egyre népszerűbbek, egyre többen keresik őket. Idén több mint 300 ezer látogatójuk volt, tudtuk meg Kopek Annamáriától, a BFNP ökoturisztikai és környezetinevelési osztályának vezetőjétől. A nemzeti park egy helyi barát, mely megmutatja a természet élményét a Balaton-felvidéken. Kézen fogják a kicsiket és nagyokat, 14 bemutatóhelyre és több mint 100 rendezvényre invitálták őket, valamint számos geotúrára mint kültéri földrajz órára, kövek közötti barangolásra várták az érdeklődőket.

Harminc éve város Zirc, idén ezt a jeles évfordulót ünnepelték a helyiek az oda látogatókkal, vendégekkel együtt. A jubileumon színes programsorozatot szervezett az önkormányzat, az intézmények, civil szervezetek. Volt többek között várostörténeti kalandjáték, helytörténeti program. A rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye májusban volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!