Hírek

2014.07.29. 17:55

Megterhelő időjárás

Veszprém - A napok óta tartó fülledt, párás időjárás már az egészséges szervezetet is megviseli, mondta Meszlényi Norbert, megbízott megyei vezető mentőtiszt.

Marton Attila

A trópusi időjáráshoz hasonló idő a csecsemők és az idősek mellett életkortól függetlenül - a keringési problémával küzdőket veszélyezteti leginkább. A párás, fülledt időben akadályozott a szervezet hőleadása, emiatt megemelkedik a testhőmérséklet, ami keringési problémákat és koncentrációs zavarokat idézhet elő, magyarázza Meszlényi Norbert.

Ha megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk, megelőzhetjük a bajokat. A vezető mentőtiszt szerint ehhez naponta legalább két-két és fél liter vizet, esetleg ízesített teát érdemes fogyasztanunk, az alkoholos italokat ilyenkor kerülni kell. Ha valaki megterhelő fizikai munkát végez és nem iszik elég folyadékot, hőgutát is kaphat, figyelmeztet a szakember, aki szerint érdemes minél szellősebb helyen tartózkodnunk napközben.

Meszlényi Norbert elmondta, az utóbbi napokban jelentősen megnövekedett a szív- és érrendszeri esetek száma, valamint rosszullétekhez is gyakrabban riasztják a mentőket. Ilyenkor általában elég, ha folyadékot vagy hideg borogatást adnak a páciensnek.

Felhevült testtel továbbra sem szabad vízbe ugrani, ugyanis a csobbanás azonnali szívmegállással is járhat, ha az arcunkat éri először a víz. A strandolásnál a fokozatosság elve szerint arra kell törekedni, hogy lentről felfelé érjen minket a víz, tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!