Hírek

2014.09.12. 14:32

Már gyermekkorban kiszűrhető lesz a későbbi cukorbetegség

Már gyermekkorban látszik az eltérés azoknak a szervezetében, akiknek a családjában van cukorbeteg – a többi között ezt állapította meg a Malmői Egyetem és a Balatonfüredi Szívközpont Alapítvány vizsgálata, mely a 2-es típusi diabétesz genetikai hátterét igyekszik feltárni.

Prevics Éva

Az eredményekről és tapasztalatokról pénteken a Balatonfüredi Szívkórházban számoltak be egy tudományos ülésen.

A Balatonfüredi Szívközpont Alapítvány 15 éve gyűjt 2-es típusú cukorbeteg családokat, hogy feltárja, miként öröklődik a cukorbetegség. Dr. Pauer József gyermekgyógyász, klinikai farmakológus azt mondta, szeretnének olyan eredményre jutni, ami alapján minél hatékonyabb terápiát tudnak majd kialakítani. A cél az lenne, hogy nagyon korai fázisban tudják szűrni azokat, akik genetikájuk miatt nagy valószínűséggel később cukorbetegek lennének. Minél korábban derül ugyanis ki mindez, a későbbi betegség annál könnyebben kezelhető.

A szívközpont két éve dolgozik együtt a Malmői Egyetem szakembereivel és elsődleges eredmények már vannak a vizsgálódásokkal kapcsolatban. Ilyen például, hogy találtak olyan anyagcsere utakat, melyek mások az egészséges embereknél és mások azoknál, akiknek van 2-es típusú cukorbeteg hozzátartozójuk. Ez a különbség pedig már gyerekkorban is megfigyelhető. A megállapítás azért nagyon fontos, mert ha még egészséges korukban szűrik ki ezeket a betegeket, akkor elegendő lehetne életmódváltással kezelni a problémájukat.

 

A Balatonfüredi Szívközpont Alapítvány Balatonfüreden további vizsgálataihoz folyamatosan várja azokat a családokat, amelyekben a szülők cukorbetegek és van 10 -18 éves korú fiúgyermekük. A cukorbetegeknél állapotfelmérést, a fiatalnál pedig cukorterheléses vizsgálatot végeznek.

Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. A Magyar Diabetes Társaság szerint az egészséges életmód, diéta, rendszeres mozgás és életmód változtatás népszerűsítésével a kór terjedése visszafordítható lenne.

Az 1-es típusú cukorbetegség főként gyermekeket, fiatalokat érinti, míg a 2-es típusú inkább idősebb korban jelentkezik. Az 1-es típus kialakulásának pontos okát nem tudják az orvosok, a 2-típusnál azonban már ismerik azokat a tényezőket, melyek nagyban megnövelik a kialakulás esélyét. Ilyen például az elhízás, magas vérnyomás, és az, ha már előfordult korábban cukorbetegség a családban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!