Hírek

2015.01.26. 12:36

Letört faágak, elakadt autók - A katasztrófavédelem hétvégi összefoglalója

A havazással kapcsolatban a hétvége folyamán összesen negyven alkalommal vonultak a tűzoltók megyeszerte.

Veszprém megyében szombat reggeltől egészen vasárnap éjszakáig folyamatosan - változó intenzitással - havazott. A felerősödő szél helyenként viharossá vált, így a friss hóból néhol hetven – nyolcvan centiméter magas hófalakat, - hótorlaszokat emelt az utakon.

A havazással kapcsolatban a hétvége folyamán összesen negyven alkalommal vonultak a tűzoltók megyeszerte. Az erős, néhol viharos erejű szél a friss hóval fedett területen hófalakat emelt, ennek következtében több helyen autók, kistehergépkocsik akadtak el.

Fotó: Pápai HTP.

Az elmúlt hétvégén, több helyen szakadtak le faágak, dőltek fák utakra, ahol a tűzoltók rendszerint motoros láncfűrésszel és kézi erővel avatkoztak be. Szombaton reggel egy kilenc személyes kisbusz csúszott árokba Kisapáti közelében. A badacsonytomaji tűzoltók drótkötél segítségével vontatták vissza az útra.

Ugyancsak szombat reggel fél nyolckor érkezett jelzés, miszerint Devecserben egy kilencfős, román felségjelzésű kisbusz megcsúszott és az árokban a tetején állt meg. Az ajkai tűzoltók a kisbuszt kerekeire állították, az utasok ideiglenes elhelyezéséről pedig a devecseri katasztrófavédelmi megbízott gondoskodott. A hét utas a délutáni órákban továbbfolytathatta útját.

Gyepükaján közelében egy mentő félig becsúszott az árokba; a helyszínen a sümegi tűzoltók a veszprémi daru segítségével kerekeire állították.

Pápa és Vanyola között két menetrendszerinti autóbusz is elakadt a hófúvásban. Mindkét jármű mentését a pápai tűzoltók, civil erőgép segítségével végezték.

A hivatásos és önkormányzati tűzoltók mellett sok segítséget nyújtottak az önkéntes tűzoltók is.

A Zalahaláp- Sáska Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Csabrendek Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Tótvázsony Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is kivették részüket a mentésből. Az önkéntes tűzoltók több mint tíz alkalommal tudtak beavatkozni, többek között kidőlt fákhoz, illetve balesetekhez vonultak, segítve a hivatásosok munkáját.

Az elmúlt hétvége folyamán több útvonalat le kellett zárni, így ideiglenesen nem lehetett közlekedni többek között Ajka- Bakonygyepes és Noszlop, vagy Pápa és Nagygyimót között. A rendőrség szombaton délelőtt egészen hétfő reggelig korlátozta a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmát a 82-es úton Veszprém és Zirc, a 83-as úton Városlőd és Pápa, a 77-es úton Veszprém és Tapolca, valamint a 832-es úton Pápa és Nagygyimót között.

A havazással kapcsolatos káresetek során személyi sérülés nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!