Hírek

2014.10.27. 17:05

Kitüntetéseket adtak át a megyei rendőr-főkapitányságnál

Büszkén felemelte fejét egy megalázott nép 1956 októberében – hangoztatta Pogány Péter Veszprém megyei rendőrfőkapitány-helyettes, bűnügyi igazgató az ünnepi állománygyűlésen hétfőn.

Kovács Erika

Máté Alexandra, az új megyei sajtóreferens köszöntője után Pogány Péter azt mondta, hogy Magyarország története tele van dicső, magasztos, felemelő eseményekkel. Nagyon fontos, hogy ezeket ne feledjük, 1956. október 23-a történelmünk egyik legnagyszerűbb eseménye. Mint mondta, ez a nap fogalommá vált, mely egyet jelent a szabadsággal, a szabadság iránti mérhetetlen vággyal.

Ünnepi beszédében kiemelte továbbá: 1956 októberében egy megalázott nép büszkén felemelte fejét, és nem törődve a várható következményekkel, kezébe ragadta a fegyvert és megmutatta a világnak, hogy erős hittel, akarattal nincs cél, mely elérhetetlen lenne. A pesti és vidéki srácok, diákok, munkások, értelmiségiek, parasztok példát mutattak a világnak önfeláldozásból, hazaszeretetből, bátorságból, elszántságból. A rendőrfőkapitány-helyettes az 1956-os forradalmat csodának, vulkánnak nevezte, mely váratlanul és pusztító erővel tört a felszínre. A történelmi pillanat nem adott lehetőséget a magyar szabadságnak, az USA és szövetségesei a háborútól való félelem miatt cserbenhagyták Magyarországot. Elfordultak hazánktól, csendben asszisztáltak a kegyetlen szovjet bosszúhoz – hangoztatta többek között. Pogány Péter Brusznyai Árpádra emlékezve és a veszprémi eseményeket felidézve tisztelgett 1956 előtt.

– Forradalmi tevékenysége példaértékű minden kor emberének. Józanságát jelzi, amikor a veszprémi egyetemisták fegyvert akartak fogni az oroszok ellen, megtagadta, meggátolta ezt, és ezzel valószínűleg életeket, illetve családokat mentett meg. A demokratikusság élén harcolt, ténykedése idején nem történt vérontás Veszprémben – hangzott el a hős veszprémi forradalmárról. A rendőrfőkapitány-helyettes beszélt arról is, hogy 1956 őszén egy kis ország nagy tettet vitt véghez, és az egész világ Magyarország nevétől volt hangos. Napjainkban a szabadság már természetes, de ne feledjük, ezért a forradalmárok életüket adták.

Az ünnepi gondolatok után a Városi Rendőrkapitányság rendőrei szép, igényes műsorral idézték fel a korabeli eseményeket, majd Töreki Sándor Veszprém megyei rendőrfőkapitány kitüntetéseket adott át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!