Hírek

2014.10.19. 17:05

Alacsony a munkanélküliség Pápán

Az európai uniós normák alapján végzett felmérések azaz 2000 óta most a legalacsonyabb az álláskeresők aránya Pápán - jelentette be Unger Tamás alpolgármester. A folyamatosan csökkenő álláskeresési ráta mellett a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását is fontosnak tartja a városvezetés.

Polgár Tibor

Ennek érdekében hátrányos helyzetű pápaiak a minap kompetenciafelmérésen vettek részt, amihez kapcsolódóan novemberben szakmai képzések indulnak Pápán. A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) Székesfehérvári Igazgatósága a pápai önkormányzat közreműködésével bonyolította le a felmérést. A felek két évvel ezelőtt kezdték meg a közös munkát, ami már eddig is szép eredményeket hozott. Ennek köszönhető, hogy ezúttal is sokan, közel százan jelentkeztek a felzárkóztató és szakmai képzést kínáló programra.

Az alapkompetencia-felmérés előtt Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A városvezető elismerését fejezte ki az egybegyűlteknek, amiért felismerték, hogy tanulással előrébb lehet jutni az életben, és ennek érdekében visszaültek az iskolapadba.

- Ha valaki elvégzi a képzéseket, akkor jobb eséllyel indul a munkaerőpiacon. Ha el tudnak helyezkedni, azzal magukon és a családjukon kívül a város közösségén is segítenek. Egyrészt a munkájuk után nő a város adóbevétele, másrészt pedig csökkennek szociális kiadásaink. Az elmúlt négy évben a pápai önkormányzat szociális kiadásai évente közel 100 millió forinttal csökkentek. Ez nem azért történt, mert szigorodtak a szabályok, hanem azért, mert kevesebben nyújtottak be valamilyen támogatási kérelmet - mutatott rá Áldozó Tamás. Mint mondta, manapság, aki dolgozni akar és rendelkezik a szükséges alapképességekkel, az el tud helyezkedni Pápán.

Pájer Lászlótól, a Türr István Képző és Kutató Intézet Székesfehérvári Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, a kompetenciafelmérés alapján több képzésen vehetnek majd részt a megjelentek. Így például kulcskompetencia, település-karbantartó, települési szolgáltató, gyógynövénygyűjtő, valamint segédmezőgazdász tanfolyamok indulnak a közeljövőben. A társadalmi felzárkózást, a mélyszegénység megszüntetését és az esélyegyenlőség megteremtését célzó képzések főként az álláskeresőket, az alacsony végzettségűeket, a megváltozott munkaképességűeket segíti a felzárkózásban.

Unger Tamás a legfrissebb munkaerő-piaci adatokat ismertető sajtótájékoztatóján elmondta: Pápán újabb mélypontra csökkent az álláskeresési ráta, ami jelenleg 4,1 százalék, és jelentősen az országos átlag alatt van.

- Ez 897 álláskeresőt jelent a 21 800 munkaképes korú lakosságból. A mostani adat illeszkedik az elmúlt években folyamatosan tapasztalható csökkenéshez az álláskeresők számának tekintetében - mutatott rá az alpolgármester. Hozzáfűzte, továbbra is nagyon magas több mint 44 százalék a maximum nyolc általános iskolai osztályt végzett álláskeresők aránya. Ezzel szemben jelentősen csökkent a szakmunkás végzettségű munkanélküliek száma.

- A gimnáziumi és szak-középiskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők száma növekedett, vagyis általános végzettséggel relatíve nehezebb elhelyezkedni - hangsúlyozta Unger Tamás. Összegzése szerint a szakképzett, középszintű végzettséggel rendelkező munkaképes korú emberek iránt nőtt meg a kereslet a munkaerőpiacon, ez pedig összhangban van a gazdasági növekedéssel is.

Ugyanakkor az alpolgármester kiemelte, szeptemberben is több mint 300 üres álláshelyet tartottak nyilván Pápán. Ebből az látszik, hogy a munkaerő-piaci kereslet és kínálat nincs szinkronban egymással. A helyi gazdaságfejlesztési stratégiában ennek a megoldására is tettünk javaslatokat jegyezte meg.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!