Hírek

2015.03.31. 12:54

25 éve írta a Napló - Helyi összefogással mentik meg a várat

Veszprém - Országos ügynek, összefogásnak indult a veszprémi vár felújítása, mára azonban inkább a helyi összefogás a jellemző.

Balassa Gergő

Óriási erőfeszítések szükségesek ahhoz, hogy az útburkolat és a csapadékcsatorna megépüljön, mivel burkolat hiányában a Várhegybe szivárgó csapadék a támfalakra komoly veszélyt jelent, áztatja, fellazítja az altalajt és károsítja a közműalagutat is.

Mindez a veszprémi városi tanács végrehajtó bizottságának (vb) tegnapi ülésén hangzott el, azután, hogy a testület dél-előtt helyszíni bejárás során tekintette át a várrekonstrukció helyzetét. A vb elé került előterjesztés bevezetője emlékeztetett arra, hogy a tervidőszak elején az Állami Tervbizottság 88,8 millió forintot hagyott jóvá e célra, amiből csak a legszükségesebb veszélyelhárító feladatokat programozhatták. De már kezdettől fogva kevesebbet kaptak az előirányzottnál, s csak a megyei és városi pénzalapok növelésével sikerült a munkát folyamatossá tenni.

Tavaly folytatódott a támfalak megerősítése és a közmű-rekonstrukció. Csak szeptemberben tudták azonban elkezdeni a burkolat és a csapadékcsatorna építését, amelynek első üteme a székesegyház és a VEAB-székház között elkészült. Ennek folytatása az idei esztendő legfontosabb feladata, s a tervek szerint az idegenforgalmi szezon kezdetéig el kellene készülnie. Csak ennek költsége 34 millió forint. Az idén üzembe akarják helyezni a közműalagutat, s folytatják a támfalak megerősítését.

A vár rekonstrukciója a burkolatépítéssel korántsem fejeződik be, de a végrehajtó bizottság az ülésen tájékozódás céljával áttekintette az idegenforgalmi hasznosítás lehetőségeit is. A fő követelmény, hogy a várnegyed életteli városrész legyen, figyelembe véve az ott működő intézmények és az egyház esetenként speciális érdekeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!