Hírek

2015.04.01. 10:52

Halálos baleset, meghalt a feleség - megszületett az ítélet

Veszprém – Felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtották azt a 69 éves férfit, aki elvesztve uralmát sportkocsija felett, s halálos balesetet okozott. Mellette halt meg a felesége.

Mátételki András

Egy svájci rendszámú, Porsche 911 típusú kocsi a megengedett sebességnél jóval többel, 100-110-zel hajtott 2012. július 21-én a reggeli órákban Ajka-Bakonygyepes térségében. A gépkocsi vezetője, a magyar származású amerikai állampolgár, Joseph N. - nem tudni, miért - elvesztette uralmát az autója felett. A sportkocsi többször balra, illetve jobbra sodródott az úton, majd miután megpördült, a jobb oldalával a szembejövő nyerges vontatónak csapódott. Az előírt sebességet betartó, folyékony oxigént szállító teherautó-vezető próbálta elkerülni az ütközést, ezért vészfékezett, majd a volánt jobbra rántva az árokba hajtott.

A Porsche a felismerhetetlenségig összetört, a vezető felesége a helyszínen életét vesztette. Fotó: archív

A Porsche a túloldali árokban kötött ki, miközben kigyulladt. Noha a kocsi mindkét utasa be volt kötve, az asszony az ütközéskor olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A tárgyaláson az idős vádlott arra hivatkozott, hogy szerinte kocsija egyik hátsó kereke kapott defektet, ezért „szitált" az úton, majd irányíthatatlanná vált. A szakértő kizárta a defekt lehetőségét, mert véleménye szerint a kocsi kifogástalan műszaki állapotban volt. Továbbá semmi nem utalt a defektre, csak a sodródás nyomai látszódtak az aszfalton. A bíróság álláspontja szerint a gépkocsivezető figyelmetlensége miatt tett hirtelen kormánymozdulatot, ezért sodródott ide-oda az úton a kocsi. A vádlott, helytelenül, a gépjármű jobbra-balra kormányzásával próbálta korrigálni a hibát.

A Veszprémi Törvényszék jogerősen a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt Joseph N.-t egy év fogházbüntetésre ítélte, aminek a végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A férfit három évre eltiltották a vezetéstől, s kötelezték 405 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!