Hírek

2015.01.21. 18:47

Gyalogosan erdőn-mezőn

A kellemes időjárás, a napfény, a nyíló virágok sokakat kicsalogatnak a természetbe télen is. Az enyhe időjárás kiváló a természetjáráshoz.

Tisler Anna

Az ajkai Bánki Donát Természetbarát Egyesület csaknem két évtizede szervezi a gyalogtúrákat minden évszakban. Káldi Géza nyugalmazott középiskolai tanár, a Bánki tiszteletbeli elnöke elmondta, az övék Veszprém megye legnagyobb létszámú természetbarát egyesülete, tagjaik száma 264 fő.  Az egyesületi tagok csaknem minden hétvégén túráznak a környéken. Többen végigjárták a Kék túra útvonalát. Aki teheti, nyáron elutazik az ország más tájainak felfedezésére is. Ajkán több természetbarát csoport működik, meghívják egymást a rendezvényeikre. Az elmúlt időszakban sok fiatal csatlakozott hozzájuk. Az iskolai mindennapos testnevelés óra egy részét ki lehet váltani túrázással is. Többen a szabad levegőn gyaloglást, a természet szépségeinek megismerését választották.

Magyarországon számos egyesület alakult azzal a céllal, hogy a természetjárókat összefogja, kirándulásokat szervezzen, amelyen bárki ingyenesen részt vehet. Külföldön ezt a tevékenységet utazásszervező irodák végzik komoly összegért.

Mint Káldi Géza kérdésünkre elmondta, az erdők és mezők magántulajdonban vannak, de a kijelölt turista útvonalon bárki közlekedhet. Ha a tulajdonos, akinek területén áthalad a jelzett útvonal, csemetenevelés miatt a vadak elől bekeríti azt, kaput tesz, amelyen a kirándulók áthaladhatnak. Ha a területen vadászat is folyik, azt a térképen jelzik. Az a térség sötétedés után nem megközelíthető, és azt komolyan kell venni.

Az országjáró kerékpártúrán. Jobbról a második Káldi Géza

Akit a jó idő a természetbe csalogat, lehetőleg ne egyedül menjen, mindig legyen olyan a csapatban aki jó tájékozódik, vagy rendelkezik megfelelő helyismerettel. Indulás előtt mindenki mérje fel a terep nehézségét és csak olyan úti célt vállaljon, amely megfelel az edzettségi állapotának. Aki nem gyakorlott természetjáró, úgy mérheti fel legegyszerűbben azt, hogy mennyit bír a szervezete, ha egy parkban vagy az utcán egyenletes tempóban gyalogol, és méri az időt, mikor kezdi érezni a fáradtságot.

- A kutyatartók gyakran kérdezik, az erdei túrára hozhatják-e kedvencüket - tudtuk meg Káldi Gézától. - Semmi akadálya, ha az eb jól tanított, hallgat a gazdájára. A mi túrázóink közül többen érkeznek kutyával. A  háziállat nem zavarja az erdei vadak életét.

Káldi Géza Garbai Erzsébettel

Magyarországon a túrázók szerencsések, ugyanis az erdőkben nem élnek az emberre közvetlenül veszélyt jelentő vadak. Ha állattal találkozunk, nem árt az óvatosság. Még egy jó fotó kedvéért sem érdemes a vonuló őzek, szarvasok közelébe menni, könnyen baleset lehet a vége. A vaddisznókat, főleg, ha kicsinyek is vannak közöttük, érdemes elkerülni. Az anyaállat, ha veszélyben érzi kicsinyeit, akár az emberre is támadhat. Ilyenkor jobb még a fotózásról is lemondani, nem lehet tudni, hogy akkor éppen nem ingerli-e fel a vaku villanása az állatot.

Pászti Tibor előadását hallgatják a január 17-i túra résztvevői a célállomáson, a felsőcsingeri temetőben

Sokan a kirándulást gyógynövénygyűjtéssel, gombaszedéssel kötik össze. Vadon termő gombát, gyógynövényt  az erdőben és a mezőn saját szükségletre bárki szedhet, az eladásra gyűjtéshez viszont a terület tulajdonosának engedélye szükséges.

Aki virágot akar szedni, tájékozódjon, melyik fajták védettek. A hóvirág védett, eszmei értéke 10 ezer forint. A tőzike és a kökörcsin ugyancsak a védett növények közé tartozik. A Bánki egyesület minden évben szervez tőzike fényképező túrát az Ajkához közeli termőterületekre.

Lejtőn lefelé halad a csoport

- A természetjáró természetbarát is, nem szór el szemetet, és nem kelt indokolatlanul zajt, azzal ugyanis zavarja az erdei állatokat - mondta Káldi Géza, aki megszerezte a természetvédelmi őr szakképesítést is.

 

Kerékpárral járta be az országot

Káldi Géza talán az egyetlen magyar ember, aki az ország összes településén járt. Tizenhat évbe telt, mire kerékpárral körbejárta az összeset, a legeldugottabb falutól a legnagyobb városokig. Mindig volt utitársa, aki néhány alkalommal elkísérte, de az ország végigkerekezésére egyedül csak ő vállalkozott. Napi száz kilométert tettek meg. A területet, amelyet a nyaranként három hetes túra idején felkerestek, előre kijelölték, szállást viszont nem foglaltak. Aludtak sportpálya szélén felállított sátorban, házaknál, Bárdudvarnokon pedig az apácáknál. A Dunántúlt hét nyáron kerekezték végig, majd a Duna-Tisza közén, majd a Tiszántúlon jártak. Minden településen a hely bélyegzőjével igazoltatták, hogy ott jártak. Kaptak pecsétet polgármesteri hivatalban, pályaudvaron, de előfordult, hogy a boltos igazolta, megfordultak a helyen. Káldi Géza a 16 esztendő alatt 25 ezer kilométert tett meg. Útközben elhasznált három kerékpárt, és életre szóló élményekkel gazdagodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!