Hírek

2013.07.04. 17:43

Eltűnt fiatalok nyomában

Együtt Az Eltűnt Gyermekekért néven alapítványt hozott létre, s országos hálózatot szervez a lapunk által már bemutatott Sinka Vivien.

Szabó Péter Dániel

A 22 éves veszprémi lány tavaly nyáron az interneten indította el kampányát, amelynek eredményeként több tucatnyi eltűnt fiatal került meg és jutott vissza családjához.

- Magyarországon virágzik a gyermek- és a szervkereskedelem, akár 100 ezer forint is elég lehet erre a célra. Nem csoda, hogy egyre több az eltűnt fiatal - mondja a sokkoló igazságot Sinka Vivien, amikor leülünk beszélgetni egy belvárosi kávézó teraszán.

A 22 éves lány tavaly nyáron a legnagyobb internetes közösségi oldalon indította el az eltűnt gyermekekről szóló oldalát, amelynek rövid idő alatt több ezer követője lett, s mára közel 7500-an figyelik és osztják meg az interneten napról napra az eltűnt fiatalok fényképeit és adatait tartalmazó felhívásokat. Emellett hasznos olvasmányokat, nevelési célú anyagokat is rendszeresen kínálnak a látogatóknak, de alkalmanként élő internetes televízióadásokat is láthatnak, sőt, a kampány saját online rádióját is hallgathatják szimpatizánsaik.

- A nyári időszak egyébként is különösen veszélyes, hiszen a legtöbb szülő dolgozik, a gyerekek pedig otthon maradnak. Napközben mindenfajta felügyelet nélkül az utcán csellengenek, s könnyen rossz társaságba keveredhetnek.

A jó nevelés ellenére könnyen kialakulhatnak olyan helyzet, ami a fiatalok eltűnéséhez vezet. Egy ártatlannak tűnő csínytevés vagy egy rossz bizonyítvány miatt is volt példa arra, hogy nem mert hazamenni valaki, s napokig kerestettük mire sikerült rátalálni. 




Országos hálózatot szeretne létrehozni Sinka Vivien, a 22 esztendős veszprémi lány (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Ennek egyik oka, hogy sajnos nincs meg a bizalmi viszony szülő és gyermek között. Elmaradnak a rendszeres beszélgetések, helyette rögvest kérdőre vonják, számon kérik a fiatalokat a teljesítményüket illetően. Meggyőződésem, hogy meg kell találni azt, hogy miben tehetséges a gyermek, legyen tanulásról, sportról vagy épp zenéről - jegyzi meg Vivien, aki büszkén újságolja, hogy hosszú előkészítő munkát követően Együtt Az Eltűnt Gyermekekért néven alapítványt is sikerült létrehozniuk.

- Az alapítványi lét révén új lehetőségek nyílnak meg előttünk. Könnyebben szerezhetünk szponzorokat, elfogadhatunk támogatásokat, amire azért is nagy szükség volna, mert nem titkolt célom, hogy az ország minden megyéjében jelen legyünk egy-egy irodával, így gyorsabban és hatékonyabban tudnánk segíteni az eltűnt fiatalok felkutatását.

Az elmúlt egy évben több tucatnyi fiatal megtalálásában is komoly segítséget nyújtott a Vivien által működtetett internetes oldal. _ Sanyit, egy 17 éves jánoshalmi fiút például egy férfi rabolt el. Spanyolországi munkalehetőség reményében ült be a férfi autójába, aki elvette a pénzét, a telefonját és az iratait, s fegyverrel is fenyegette. Az életét az mentette meg, hogy a férfi közösségi oldalon meglátta a saját fényképét és Sanyi fotóját a férfi, aki kétségbe esett és kirakta az autóból a fiút - meséli az alapítvány elnöki tisztét is betöltő Vivien, majd folytatja a következő történettel.

- A közelmúltban például egy 17 éves ajkai kislány, S. Luca tűnt el otthonról, erre az egyik volt osztálytársam hívta fel a figyelmem, aki tudja, hogy mivel foglalkozom. A szülők eleinte nem szerették volna, hogy mi is belefolyjunk a keresésbe és az internetre is kitegyük a kislány képét, ám egy hosszas beszélgetést követően mégis a segítségünket kérték. Kitettük a képét az oldalra, több ezren megosztották a felhívást, aminek eredményeképp alig másfél nappal később Luca előkerült - mondja Vivien, majd hozzáteszi, az érintett családnak abban is segítséget nyújtottak, hogy az alapítvánnyal partneri kapcsolatban álló pszichológussal is összehozták őket.

Az utógondozást egyébként nagyon fontosnak tartja az Együtt Az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány, több pszichológussal is kapcsolatban állnak, de támogatóik között tudhatnak egy szállodaláncot is, akik a megkerült fiataloknak és családjaiknak egy-egy hétvégét ajánlanak fel. Nagy segítség lehet, s alapjaiban változtathatja meg a szülő-gyermek kapcsolatot, ha egy ilyen traumát követően a mindennapokból kiszakadva át tudják beszélni a dolgaikat, jegyzi meg búcsúzáskor a fiatal lány.

 

 

 

Sinka Vivien több okból is töretlenül bízik a kezdeményezés sikerében. - Egyrészt 22 évesen ugyanolyan fiatal vagyok, mint a megszólítani kívánt korosztály, s így minden bizonnyal könnyebben megtalálom az érintettekkel a közös hangot, mint a felnőttek. Épp emiatt választottam az internetes közösségi oldalon történő kommunikációt, mert mai tinédzsereket más fórumon nem lehet hatékonyan elérni. Emellett a fiatalokhoz közel álló, s általam is kedvelt hip-hop zene nyelvén is megpróbálom eljuttatni az üzenetem hozzájuk. Több, a témához kapcsolódó dalt is írtam és töltöttem fel az internetre az elmúlt egy évben, amelyet sokan meghallgattak, s bízom abban, hogy erőt merítettek a szövegekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!