Hírek

2014.10.19. 07:32

Elkészült az új kapu az Iskola utcában

A Holokauszt évforduló alkalmából a Brusznyai utcai zöld övezetben, eredeti történelmi helyszínén avatták fel azt a műemlékkaput, amelyet 2014 tavaszán bontottak ki 40 év ideiglenes szolgálata után a mai Iskola utcai épület bejáratából.

Jákói Bernadett

Az egykori zsidó iskola kovácsoltvas kapuját 1970-ben építették be az akkori Vorosilov utcai iskolaépület bejárataként, ahonnan idén elszállították, jelesül a Holokauszt 70 emlékév alkalmából a mai Brusznyai utcai zöld övezet monumentális emléke lett. A helyére felállítottak egy egyszerűbb, de hasonló célt szolgáló vaskaput, ami talán a következő generációt is kiszolgálva határozza meg a jövőbéli utcaképet.   - Az idei jeles évforduló alkalmával a Veszprémi Zsidó Hitközség szeretett volna egy méltó emlékhelyet, s mint igazgató, a fenntartóval, Márfi Gyula érsekatyával azt a döntést hoztuk, hogy ezt a kaput visszaadnánk egykori tulajdonosának, az izraelita hitközségnek.

Az új kapu az iskola múltjához és jelenéhez méltóan hirdeti a kereszténység szellemét

A kapu 1970-ben az akkor lebontott Bajcsy utcai iskolaépületből Keller Antal iskolánk akkori igazgatója jóvoltából a későbbi méltatlan környezetéből megmentve került ide.  A kaput visszaadtuk a tulajdonosának, jelenleg az OTP zöld övezetében áll új emlékműként - tájékoztatott Halmay György a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola igazgatója.

Ennek a kapunak a műszaki állapota már nem felelt meg a mai kor kihívásának, járműbehajtásnál nehezen nyitható, mindennapi használatát tekintve nehézkes volt. Ezért a csere folyamán azt is szem előtt tartottuk, hogy legyen a kibontott kapu helyett egy olyan bejárat, ami stílusában is illeszkedik az utcafronti épületekhez. Ezt a funkciót figyelembe véve az egykori izraelita kapu stílusában nem illett ide. Önmagában csodás remekmű ma is az alkotás, de nem harmonizált az itteni épületekkel. Amikor a végleges döntés megszületett, az érsekség megbízott, mint az iskola igazgatóját, hogy legyek ennek a kapucserének a bonyolítója. Felkértem Martin Gábor mérnők urat, hogy tervezzen meg egy olyan kaput, ami minden igénynek eleget szolgál. Megyebéli kovácsmestert Vitéz Csabát bíztunk meg az elkészítéssel, akinek ajánlatával egy kőműves mestert is fogadtunk. A nyári szünetben sikerült a kapucserét lebonyolítani, az utolsó simításokat is megejteni rajta. A kapu elektromos nyitású, távvezérlésű, két szárnyas nagykapuból, és egy egyszárnyas kiskapuból áll. Egyszerű, harmonizálódik a környezettel. A kapu tetején lévő apró keresztek utalnak a kereszténységre. A bagolyforma zárszerkezet a tudás és a keresztény értékeket rejtő motívum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!