Hírek

2014.02.27. 15:10

Bevált a börtönkonyha

Jelentős összeget, 17 millió forintot takarított meg tavaly a veszprémi börtön azzal, hogy saját maguk üzemeltetik az intézményben a konyhát. Ráadásul, finomabb ételek kerülnek a tányérokba, mint korábban. A rabok is elégedettek a koszttal.

Mátételki András

Ételosztás a veszprémi börtönben. Rendkívül változatosan főznek a konyhán, a kalóriára is odafigyelnek

Arról már korábban lehetett hallani, hogy a kormány szeretné leszorítani a börtönlakók őrzési költségét, s mind többüket munkába állítani. A megtakarítás egyik lehetséges formája már régóta adott volt, mivel a büntetés-végrehajtási intézetek gazdasági társaságai megtermelik az élelmezéshez szükséges alapanyagokat (sertés, baromfi, zöldség, pékáru), amelyek a fogvatartottak ellátásához szükségesek.

A kormányzati utasítás értelmében 2012. márciusában a veszprémi börtönben is megkezdődött a külső vállalkozó által üzemeltetett konyha átalakítása úgy, hogy odabent a börtönlakók főzhessenek. Ez komoly kihívást jelentett a veszprémi börtönnek, ugyanis a 10 éve átadott épületben a konyha kialakításakor külső üzemeltetéshez igazodtak az építészeti és a biztonsági megoldások.

Mint azt Németh Éva ezredestől, az intézet parancsnokától megtudtuk, hat hónapjuk volt arra, hogy közbeszerzési eljárás keretében megkössék a szerződéseket a külsős beszállítókkal, majd szeptemberben elkezdődött a belső átalakítás: falakat helyeztek át, rácsokat, kamerákat szereltek fel. Ez idő alatt a külsős cég egyik iskolai konyhájából hordták be az ebédet a raboknak.

Noha az építkezési költségek, valamint jó néhány konyhai felszerelés 8,5 millió forintra rúgott, tavaly már 17 milliós megtakarítást könyvelhettek el úgy, hogy ráadásul javult a minőség.

- Természetesen több alapanyagot a büntetés-végrehajtás kft-itől rendelünk mi is 2012 őszétől mondja a parancsnokasszony. Pálhalmáról érkezik a feldolgozásra váró félsertés és a tisztított zöldség, Állampusztáról az egész csirke, Baracskáról a kenyér és a pékáru, a többit külső beszállítók hozzák. A konyhán jelenleg 15 fogvatartott dolgozik, van közöttük hentes, szakács, felszolgáló. Volt, akit más börtönből kértünk át, hogy megfelelő szakképzett munkaerőnk legyen. Őket hat hivatásos bévés alkalmazott irányítja, akik végzettségük szerint természetesen értenek a konyhai teendőkhöz. Négyszáz forintnyi alapanyagból kell kihozni egy bentlakó napi háromszori ellátását, ami korántsem könnyű. Előírás, hogy naponta legalább egyszer meleg ételt kell adni, a felnőttek napi kalóriájának 2100-2450-nek kell lennie, a fiatalkorúaknál ez még plusz 200-300 kalóriát jelent. A számítógépes program ugyan megmondja, hogy a megadott létszámhoz mennyi alapanyag kerüljön a kondérokba, az ízesítés már a személyzeten múlik. Komoly étlaptervezési feladat az is, hogy a beszállított sertés és csirke minden részét felhasználjuk, nem pazarolhatunk. Hogy ez mennyire sikerült eddig? A kollégáim szerint az ebéd ízletes, változatos, 480 forintért kétfogásos menüt kevés helyen kapni. Magam is minden nap itt ebédelek, így ellenőrzöm a kosztot, ami elsődlegesen persze a konyhafőnök feladata. Az étlapok összeállításakor a kollégák véleményét is kikérjük, amúgy egy hónapban kétszer nem kerül ugyanaz a tányérokba. Van olyan étel, amit saját recept alapján készítenek, a köményes kifli például az én szerzeményem . Az állomány körében a húsos ételek a legnépszerűbbek, de a kelt tészták is kedveltek. Ünnepnapokon mi is odafigyelünk a hagyományokra: karácsonykor volt töltött káposzta, bejgli, húsvétkor tojás és sonka természetesen az előírt normakeretet betartva. Ha egyik nap túllépjük azt, a következő napok egyikén egyszerűbb ételekkel, például kifőtt tésztával kiegyenlítjük. Mivel ötszáz adagos konyhánkat csak háromnegyed részben használjuk ki, ezért a jövőben szeretnénk kifelé nyitni: szívesen ellátnánk a mellettünk lévő lakótelepet vagy akár egy szociális otthont is ebéddel.

Németh Éva hozzátette, a konyhásokkal szinte semmi gondja nincs a személyzetnek, ugyanis ők (is) megbecsülik, hogy munkát kaptak, amiért fizetség jár: az előző évi minimálbér egyharmadát fizetik ki nekik, de csak az után, hogy levonták tőlük a napi 400 forintos tartási költséget. A maradékból vásárolhatnak a benti büfében péntekenként, illetve kötelező félre is tenniük, hogy szabadulás után ne üres zsebbel lépjen ki a nagybetűs életbe.

A dolgozók, akik jelenleg 37-en vannak (konyhások, műhelyesek, udvarosok, takarítók, raktárosok), külön körletben laknak. Napközben kimehetnek a folyósóra, ahol főzhetnek maguknak egyszerűbb ételeket a villanyrezsón. Kiváltságuk még, hogy naponta használhatják a konditermet és természetesen naponta fürödhetnek, míg mások egy héten csak egyszer. A konyhai dolgozók minden nap tiszta ruhát kapnak. Jó munkavégzés jutalmául őket többet látogathatják, több csomagot kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!