Hírek

2013.01.21. 15:00

Arcon vágta, megrúgta a kislányát

Veszprém - Embertelenül bánt gyermekeivel az elvált, italozó apa, akit jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Veszprémi Törvényszék.

Mátételki András

Az egyik Balaton-parti településen lakó P. Géza 2003-tól három és fél éven át volt élettársa annak a nőnek, akitől két gyermeke született. Mivel a 48 éves férfi egy idő után napi rendszerességgel nézett a pohár fenekére, párja a gyerekekkel együtt elköltözött tőle.

 

Megállapodtak abban, hogy az apa minden péntek délutántól vasárnap estig elviheti magával a 2003-ban született kislányt és a 2004 telén világra jött kisfiút. A hétvégi láthatások alkalmával - 2007 elejétől - a férfi rendszeresen ittasan jelent meg, s hasonló állapotban volt, amikor visszavitte volt párjának a gyerekeket. Mindemellett a kicsiket elhanyagolta, nem fürdette meg őket, pelenkát sem cserélt rajtuk, s alig adott nekik ételt. Arra is volt példa, hogy a kisfiúnak 40 fokra felszökött a láza, ám nem tett semmit, orvost sem hívott hozzá.

 

Egy másik alkalommal az anya hiába adta oda a tápszerbe kevert orvosságot, egykori élettársa nem etette meg a fiúval. P. Gézát gyakran látták a falubeliek két kiskorú gyermekével az utcán csavarogni a késő esti órákban. Míg a kocsmában az apa a cimboráival italozott, a teljesen kimerült gyerekek az összetolt székeken aludtak. Az ítéletben az is szerepel, hogy több alkalommal a vádlott elment otthonról úgy, hogy a gyerekeket magukra hagyta a kutyákkal, a bejárati ajtót pedig kulcsra zárta. Mindkét apróságot elfogta a rettegés, órákon át sírtak, míg apjuk kocsmázott.

 

A férfi nekiment a kislánynak, amikor az 2008 őszén leejtette a tévé távirányítóját: megtépte a haját, arcon ütötte, majd a földre lökte, ahol a combjába rúgott. Másik alkalommal a kisfiúnak kevert le egy pofont, mert nem hagyta őt aludni. A veszprémi bíróság első fokon egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte P. Gézát egyebek között kiskorú veszélyeztetése miatt, ugyanakkor megszüntették a szülői felügyeleti jogát, s kötelezték a 164 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

 

A Veszprémi Törvényszéken dr. Varga Gábor tanácsa a szabadságvesztés végrehajtását három évre felfüggesztette. A döntést azzal indokolták, hogy a gyerekek sorsának ilyen mostohán történt alakulásáért nem csupán a férfi volt felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!