Hírek

2014.09.10. 18:55

A tragédiák sokszor megelőzhetőek lennének

Veszprém - A szeptember tizedikei öngyilkosság megelőzési világnap alkalmából szimpóziumot tartottak a témáról a Polgármesteri Hivatal „B” épületében szerdán.

Kutasi Zsófia

- A kerekasztal beszélgetés célja a figyelemfelhívás - mondta dr. Payrich Mária, pszichiáter, a szervező Kapcsolat ’96 Mentálhigiénés Egyesület elnöke. Hozzátette: fontos, hogy beszéljünk a témáról, és hogy a nehéz helyzetben lévő emberek tudjanak segítséget kérni.

A meghívott szakemberek egyetértettek a megelőzés fontosságában. Porga Gyula polgármester kiemelte, elsősorban társadalmi problémáról van szó, így a prevenciónak is társadalmi szintűnek kell lennie. Dr. Varga Gábor, főorvos, a Lelki Elsősegély Szolgálat Szövetségének az elnöke kifejtette, az öngyilkosság fő tünete a szorongás, melynek kiváltó oka lehet valamilyen változásból pl. munkahelyváltásból, nyugdíjazásból, válásból eredő krízis.


Fotó: Stiger Ádám

Czaun János, bizottsági elnök a rendezvény védnöke elmondta, arra, hogy a városban ne a Völgyhidat válasszák az öngyilkosságot elkövetők, nem célravezetők a műszaki megoldások, hanem elsősorban mentálhigiénés eszközöket kellene alkalmazni. Dr. Strenner Zoltán bizottsági elnök, a rendezvény védnöke szerint a probléma élő, mellyel foglalkozni kell. Szabó Mihály görög katolikus parókus szerint a hitnek megtartó ereje van az ilyen esetekben is, a megelőzést pedig a szeretet és a segítés jelenti. Farkas Ferenc, az mentő szakápoló tapasztalata szerint sok emberi tragédiát meg lehetne előzni, melyben nagy szerepe van a családnak. Balla Emőke, a Napló vezető riportere a sajtó felelősségéről szólt a témában. Kiemelte, a Napló az öngyilkosságot körültekintően, pszichológusokkal egyeztetve tárgyalja, nem a bulvármédiában sokszor jellemző szenzációhajhászó stílusban. Az élet érték, a lap pedig a pozitív példákat igyekszik továbbadni. Magánemberként is fontosnak tartja a hit fontosságát, és azt, hogy az életet Isten adja, és Isten veszi el.

Az öngyilkosság világszintű probléma. Magyarországon a nyolcvanas években volt a legmagasabb az öngyilkossági halálozási mutató. Akkor százezer emberből 45-en követtek el öngyilkosságot, ma ez a szám huszonötre csökkent. Azonban a WHO felmérései szerint világszinten a kilencedik helyet foglaljuk el. Veszprém megye adatai közepesnek mondhatóak, a helyzet Bács-Kiskun megyében a legrosszabb.

A programon Kiss T. István színművész József Attila írásaiból adott elő részleteket. A beszélgetést Cseke Gabriella, a Kapcsolat ’96 Mentálhigiénés Egyesület alelnöke vezette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!