Hírek

2014.04.14. 16:50

Salföldi cserjeirtás felemás fogadtatással

Salföld – Számos cserjét vágott ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy rekonstrukciós program keretében Salföld külterületén.

Mizsei Bernadett

Az intézmény szerint így áll helyre a terület eredeti állapota, a helyiek egy része azonban felháborodott az irtáson. A helyszínen kilátó is épül majd.Salföld minden zugát erőszakosan megváltoztatták az utóbbi években, így nem csoda, ha nem vesszük jó néven az irtást sem – nyilatkozta a Naplónak egy neve elhallgatását kérő salföldi lakos az elmúlt hetekben lezajlott, nagy területet érintő cserjeirtással kapcsolatban. Mások viszont egyetértenek a művelettel, és abban bíznak, pár éven belül újra juhok legelhetnek majd itt. Felkerestük a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, hogy megtudjuk, miért kellett megválni a sokak által kedvelt borókástól. Petróczi Imre igazgatóhelyettestől megtudtuk, az ehhez szükséges összes engedéllyel rendelkeztek, valamint erdészeti-természetvédelmi szakértői tanulmány is készült.

 

Petróczi Imre elmondta, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a Káli-medence több helyszínén végeztek élőhely-rekonstrukciós munkálatokat, amelyek egyike a Csönge-hegy. Mint mondta, a Csönge-hegyen tervezett tevékenységek célja a táji értékek megőrzése volt. A területen lévő cserjék ugyanis eltakarták azokat a geológiai formációkat, amelyek a közelben álló, fokozottan védett Salföldi Kőtengerben található csodálatos kőkibúvásokhoz hasonlóak. A Káli-medence panorámájának eddig nem látható nézőpontú bemutatását egy - minden engedéllyel rendelkező - kilátó építésével szeretnék elérni. Petróczi Imre arra is hivatkozott, hogy a Csönge-hegy területén erőteljes cserjésedést, illetve az idegenhonos fafajok előretörését tapasztalták. Elsődleges céljuk a biológiai sokféleség fenntartása, az élőhely ökológiai állapotának javítása. Az igazgatóhelyettes megjegyezte, a különböző méretű, változatos alakú tölgyféléket és vadgyümölcsöket az irtás nem érinti, épp ellenkezőleg: azok feltárása a cél.

A kiiírtott borókás helye. Egyszer majd juhok legelésznek itt? (Fotó: A szerző)

 

Azokat, akik a csodálatos borókás miatt aggódnak, a nemzeti park azzal nyugtatja: a területen eddig felnőtt borókás gyakorlatilag 80 100 százalékban záródott, amely a borókák egészségi állapotára is negatív hatással van. Sok egyed teljesen vagy részben elszáradt, felkopaszodott, megkezdődött a boróka telepek fényhiány miatti összeomlása, vagyis a jelenlegi beavatkozásokkal éppen a borókás hosszú távú fennmaradását segítik elő.

A jövőt illetően megtudtuk: a munkálatok idén még több ízben megismétlődnek a feljövő sarjak leverésével, amellyel a gyep regenerálódását és a megfelelő borókás- szerkezet kialakulását segítik elő. A nemzeti park leszögezte, a védett növényeket nem távolítják el, sőt, azok elterjedésének elősegítése a cél. A jelenlegi beavatkozás nyomai most feltűnőek, és soknak tűnhetnek, de néhány év múlva, a borókák, a cserjefoltok és a gyep regenerálódása után egy teljesen más, egészséges borókás és ligetes, fás legelő képe alakul majd ki hívta fel a figyelmet Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóhelyettese. Hozzátette, a gyepvegetáció megerősödése után a terület egy része legeltetésre is alkalmas lesz, addig viszont folyamatos mechanikai cserjeirtásra van szükség.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!