Hírek

2013.07.16. 09:53

A szezon után folytatódnak a parti fejlesztések Füreden

Az elmúlt egy évben is tovább fejlődött, szépült Balatonfüred, bár ebben az időszakban nem fejeztek be olyan nagy projekteket, mint amilyeneket a korábbi időszakban.

Győrffy Árpád

Mindez nem a fejlesztések leállása, hanem az ütemezés miatt alakult így, derült ki abból a beszélgetésből, amit dr. Bóka István polgármesterrel folytattunk.

A Napló évről-évre rövid leltárkészítésre kéri a városok vezetőit, hogy a korábbi elképzelések teljesüléséről és a további tervekről beszéljenek. Balatonfüredre mindig ilyenkor, július második felében kerül sor, ahogy most is.

- Az elmúlt évben nem tudtuk befejezi azokat a fejlesztéseket, amiket szerettünk volna. Uniós támogatásokat nyertünk olyan munkákra, amik a város számára fontosak. Mivel mind a támogatási szerződések megkötése, mind a közbeszerzési eljárások elhúzódása miatt a munkákkal nagyon belelógtunk volna a szezonba, azt a döntést hoztuk, hogy nem kockáztatunk, ugyanakkor a turizmust közvetlenül nem érintő területeken zajlanak a fejlesztések - mondta a polgármester.

 


Bóka István abban bízik, hogy az önkormányzati fejlesztések mellett a vállalkozói beruházások is felgyorsulnak (Fotó: Penovác Károly)



Közülük is kiemelte a Kéki-patak mellett a felsővárost az alsóvárossal összekötő kerékpárút építését. - Ez egy 170 millió forintos beruházás, aminek 90 százalékát uniós támogatásként kapjuk. A jelenleg is zajló munka nem érinti a parti területeket. A 71-es főút melletti befejező darabra majd az ősszel koncentrálunk. Ugyancsak zajlik az Arácsi út szélesítésének, felújításának, a járda megépítésének, a csapadékvíz elvezetés kialakításának, az érintett közművek felújításának, kiváltásának, földbehelyezésének második üteme.

Ennél a munkánál az uniós támogatás összege mintegy 250 millió forint, amihez 30 millió forint önrészt biztosítunk. A polgármester elmondta, hogy a fenti összegeken túlmenően mintegy 100 millió forintot kell költeni a városnak közműkiváltásokra, mert ezeket nem számolhatják el a projektben, mivel az ilyen fejlesztéseknél a Füred szintű települések esetében 250 millió forintnál húzták meg a támogatás felsőhatárát, miközben a megyei jogú városok 400 millió forintig pályázhattak. A fenti pénzben nincsen benne az a több mint hatvan ingatlannál megszerzett telek, illetve telekrész ára, aminek megvásárlására, kisajátítására már korábban sor került.

- Ha minden a tervek szerint alakul, akkor október közepére az Arácsi út teljes hosszában megújul. Az út maga szélesebb lesz fél méterrel, és egy a megszokottnál szélesebb járda lesz mellette, amin akár kerékpárral is lehet menni. A közművek a föld alá kerülnek, a csapadékvíz elvezetés vagy zárt rendszerben vagy folyókával meg lesz oldva, és egy kis zöldterületet is kialakítunk mellette. A befejezési határidő változhat, mert a földben lévő műszaki dolgok még okozhatnak meglepetéseket. A parti övezetben tervezett fejlesztések a szezon után indulnak, illetve folytatódnak.

- Turisztikai termékfejlesztésre nyertünk mintegy ötszázmillió forintot, ami tartalmazza egy olyan ökológiai látogatóközpont a megépítését, ami a Balaton élővilágát mutatná be. A központ a Tagore sétányon lévő jelenlegi nyilvános WC helyén lesz kialakítva. Ehhez a projekthez tartozik még egy 500 méter hosszúságú sétány kiépítése a város nyugati oldalán a Hotel Füred előtt, és a keleti oldalon a Tagore sétány végétől a Brázay strandig. Épülnek azok az utak is, amiket a város saját költségvetéséből elterveztek. Többségében szeptember végére el is készülnek.

Bóka István abban bízik, hogy végre a vállalkozói fejlesztések is újra beindulnak, felgyorsulnak. Ezek közül is különösen sokat vár az új tulajdonos miatt az évek óta üresen álló Füred Hotel magas színvonalú felújításától.

A tervek szerint augusztus végén adják át a vállalkozások társasági adó felajánlásaiból épülő gimnáziumi tornacsarnokot. A létesítményt hétköznapokon délután háromig a gimnázium használja, utána pedig a füredi kézilabda egyesület utánpótlás céljait szolgálja. Mint Bóka István elmondta, a talán napokon belül elkezdődhet az uszoda építése is. Az első ütemben egy nyitott uszodát építenének meg, majd a második ütemben ezt fedett uszodává alakítanák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!