Hírek

2014.12.28. 10:18

25 éve írta a Napló - Hogyan teltek Ceausescu utolsó napjai?

Erre keresett választ 1989-ben az MTI bukaresti tudósítója, adta hírül huszonöt évvel ezelőtt ezen a napon a Napló munkatársa Oltványi Ottó, miután a román diktátort többek között népirtás vádjával bűnösnek találták és kivégezték.

Balassa Gergő

Az MTI kollégája „kapcsolatot létesített egy olyan hiteles szemtanúval, akinek nevét nem közöljük, hiszen a terroristák véres akcióitól, bosszújától még tartani lehet. A szemtanú elmondta: december 17-én [Ceausescu] azért hívta egybe az ország vezérkarát, hogy közölje mindegyikőjükkel: a hadsereg Milea vezetésével habozott és késlekedett, ezért alakult ki a jelenlegi helyzet. A fő téma a Temesváron kialakult állapot volt, ahol már kaszabolták a tüntetőket. Ceausescu ekkor, a fegyveres erők főparancsnokaként, közölte az ország illetékes vezérkarával, hogy tüzet rendel el mindenütt, ahol csak a legcsekélyebb megmozdulás is történik. Lőni, lőni, lőni kell – mondta, és hozzáfűzte: mindenkit, aki rendszerellenesen viselkedik, tartoztassatok le!

Ceausescu utasítására az országban röpgyűléseket kellett szervezni, amelyeken beszédeit, irányelveit dicsérték és magasztalták. [Szerda este] Elena asszonnyal együtt tóparti villájába hajtatott, onnan adta ki az utasításokat, hogy csütörtökön délelőttre szervezzenek a bukaresti nagyüzemek dolgozóinak részvételével nagygyűlést, ahol majd ország-világ előtt demonstrálja: a nép mellette áll. A nagygyűlést meg is szervezték, csakhogy akkor még senki sem tudta, hogy a felvonulókhoz diákok is csatlakoztak. Két egyetemi hallgató kis átlátszó szatyorban két petárdát bab között becsempészett a térre. Rövid idő múlva a két petárda megszakította a gyűlés „menetrendjét”. [ ] Ekkor nők sikolya hangzott. Elena odasúgta a diktátornak: „Mondj nekik valamit, ígérj!”

Ceausescu nem habozott, azonnali fizetésjavításokat ígért. Az ígérgetés csak úgy vaktából, a dolgozók megnyugtatására történt. Alighogy lepergették a nagygyűlést, az utca népe megbolydult, és megkezdődött a tulajdonképpeni forradalmi megmozdulás.

A menekülés napján, délelőtt vészterhes volt a helyzet a pártszékház környékén. Ceausescunak „vészhelyzetre” volt egy alteregója, Amikor a tömeg betörte a pártház ablakait és behatolt a pártfőtitkár folyosójára, akkor ez az alterego fogadta őket. Most a menekülés a rejtett alagútrendszeren át történt, onnan tűnt el Nicolae Ceausescu, s akkor vették üldözőbe, amikor Dacia kocsival Arges megyében feltűnt.

Címkék#Ceausescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!