Hírek

2017.01.28. 19:35

Vitorlások hasítottak a Balaton jegén

Balatonfüred - Valószínűleg nincsenek már nagyon sokan azok, akik a hosszú, hideg télben bíznak.

Sági Ági

Ám a jégvitorlázók ilyenek, 2011 óta vártak egy ehhez hasonló telet, ilyen jó jéggel a tavainkon, a Balatonon. A mostani már a második hétvége, hogy jeges napokat tartanak Balatonfüreden, a múlt alkalommal a jégvitorlásokat lehetett kipróbálni, most egy versenyt tartottak.

Fotó: Ladányi János

- A jégvitorlázás teljesen külön sport, bár a hajók irányítása nagyon hasonlít a katamaránokéhoz. A hajótestek három korcsolyaélen futnak, amelyek közül az egyik mozgatható. A jégen gyakorlatilag nincs ellenállás, így a hajó akár 120-130 kilométer per órás sebességet is elérhet - mondta el Pataki Attila István, a DN Jégvitorlás Osztályszövetség elnöke.

A hétfordulós klubversenyt az Alsóörsön élő Hegyi Márton nyerte Fotó: Sági Ágnes

A jégvitorlázók kerek évfordulót is ünnepelnek idén, 40 éve alakult meg a magyarországi szövetség, a sporteszközt pedig éppen nyolcvan éve találták ki. A DN története nem mindennapi: 80 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban a Detroit News nevű újság pályázatot írt ki egy könnyen elkészíthető téli sporteszközre, és a DN lett az. A tervrajza nyilvános, sokan maguknak készítik.

A magyar szövetségnek 26 tagja van, közülük tízen aktív versenyzők.

Fotó: Ladányi János

Szombaton hétfordulós, baráti klubversenyt szervezett a szövetség, amit az idei magyar bajnok, az Alsóörsön élő Hegyi Márton nyert.

- Állandó erősségű déli- délkeleti szél fújt, ez ebben a sportágban ideálisnak mondható. Versenyzünk nagyobb szélben is, de ott a hajó úgy felgyorsul, hogy egy apró hiba, és már borul is. Nagyon jó verseny volt, reméljük, még sokáig megmarad ez a kiváló minőségű jég - tette hozzá Hegyi Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!