Hírek

2010.10.14. 12:22

Pénteken visszaköltözhetnek a kolontáriak

Pénteken délben visszaköltözhetnek a kitelepített kolontáriak, védelmüket garantálja az a 600 méter hosszú, 30 méter sávszélességű gát, amit három napon át építettek.

Németh F. Bernadett

A megsérült 10-es tározóból továbbra is vörös iszap folyik a Tornába ugyanazzal a magas, 13-as pH-val. Közvetlenül a tározónál azonban savat öntenek hozzá, ami közömbösíti és így a pH-ja csak 8-as lesz. A sav és a lúg miatt rengeteg só kerül a Tornába, onnan a Marcalba, ezért a Marcal medrét a teljes szakaszon, 100 km-en ki kell kotorni, mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

A területen összegyűjtött vörösiszapos földet, a vörösiszappal szennyezett tárgyakat a megsérült 10-es tározóba hordják vissza, ezt a környezetvédelmi államtitkár veszélyes hulladéknak minősítette. Elmondta, a megsérült tározó végleges megoldása az, hogy közvetlenül eléje egy "erődítményt" építenek, amihez nem csak magyar hidrológusok, hanem külföldi szakértők és hadmérnökök szakértelmét is igénybe veszik. Ezer hektár elöntött területet kell rekultiválni, vagyis 20 cm mélyen leszedni a szennyezett földet, ami szintén a 10-es tározóba kerül, ez letakarja a még benne lévő vörösiszapot és megakadályozza a további kiporzását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!