Hétvége

2014.09.11. 11:05

Staféta Vassányi Istvánnal

Nyáriné Nagy Angéla azt kérdezte Vassányi Istvántól, hogy milyen a magyar népi csillag-hagyomány.

Mátételki András

- A csillagok, csillagképek magyar nevei - Tévelygő juhász, Sánta koldus, Tündérfő, Kaszások, stb. - és a hozzájuk fűződő mondák a népmese- vagy népdalkincshez hasonlóan fontos részei a magyar kulturális hagyatéknak - magyarázza Vassányi István amatőr csillagász.

Fotó: Mátételki András

- Az Égabroszunk csillagai című csillagtérkép elkészítésekor ennek a hagyománynak a rekonstruálását és megismertetését tűztem ki célul Heilig Balázzsal. A nevek gyűjtése, azonosítása nem könnyű feladat, mivel a csillagnevek a hozzájuk fűzött mondákkal együtt nem csak időben, hanem tájegységenként is változtak, sőt az is előfordul, hogy másutt más csillagot értettek ugyanazon néven. A térkép összeállításakor a 19. század végi állapotot próbáltuk rekonstruálni, amikor a csillagnév-hagyomány még jóval gazdagabb volt. A közös hagyományból egy-egy tájegységet, mint a Székelyföld, a Csallóköz, vagy a Dél-Alföld, különösen gazdag öröksége emeli ki. A szakirodalomban közölt nevek közül kiszűrtük a nyilvánvaló tévedéseket.

Vassányi István azt kérdezi Keresztes Ariel Zoltántól: merre építik ki a kerékpárutat Litértől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!