Hétvége

2014.09.21. 07:49

Staféta Mag Évával

Keresztes Ariel Zoltán azt kérdezi Mag Évától, hogy kik újítják fel a turistajelzéseket.

Mátételki András

- Veszprém megyében közel 1550 km turistaút van, amelyből a Kéktúra 200 km. A Bakonyban és a Balaton-felvidéken található a legtöbb helyi jelzés - mondja az ajkai Mag Éva, a megyei természetbarát szövetség elnöke. - A Zircről kiinduló Közép-Dunántúli Pirostúra mozgalom idén volt 10 éves. A turistautak felújítása legtöbbször önerőből és önkéntes munkával történik. Ritkán van lehetőségünk pályázni.

A 14 tagszervezetben kevés és egyre idősebb olyan túravezető van, aki tudja vállalni csapatával a felújítást. Elsőbbséget élveznek azok az útvonalak, amelyek nagyobb távolságot kötnek össze. Egységben kell kezelni a tájegységeket is. Hiába tartozik a terület már más megyéhez, mégis mi fogjuk felújítani. Ilyen a Magas-Bakony területe. Néhány olyan szervezet is segíti a felújítást, amely a megyében szervez teljesítménytúrát. Egy-egy útvonal 8-10 év után kerülhet felújításra, pedig az ideális öt évente lenne. A legnagyobb gond a Balaton-felvidéken van. Jó lenne, ha a települések környezetében a helyiek is részt vennének ebben a munkában.

A staféta következő vendége: Szabóné Réthy Kata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!