Hétvége

2014.11.28. 14:33

Jön a Király

„Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas.”

Balla Emőke

Ezekben a hetekben, az ünnep előtti négy vasárnapon karácsonyra készülünk. Advent a latin„adventus Domini” kifejezésből származik, ami azt jelenti: „az Úr eljövetele”. Éppenolyan várakozó, készülődő, felkészülő időszak ez, mint a húsvét előtti böjt ideje. Advent első vasárnapján az istentiszteleten felhangzó bibliai igék is a hasonlóságot mutatják: a virágvasárnapi ige szólal meg, amikor Jézus bevonul Jeruzsálembe. Zakariás próféta jövendölése pedig így hangzik: „Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas.”

Keresztyén emberként tudjuk, hisszük, hogy a Király karácsony ünnepén érkezik, de egészen másként, ahogyan az a királyokhoz illene. Széna közt, szalmában, istállóban, ám a jászolban fekvő kisdedben mi nemcsak az újszülöttet, de a világ Megváltóját, a Messiást is látjuk. Az új egyházi esztendő elején boldogan, örömmel, várakozással készülünk a Király fogadására.

A Király jövetelét, érkezését sokan félreértik. Sokan szeretnének maguk is királyok lenni, hatalmaskodni, uralkodni, vezetni. Ki nagyobb, ki szűkebb közösségben érzi magát nagynak és használja „hatalmát”. Csakhogy Jézus országa nem e világból való, hatalma nem a mi mércénk szerinti. Ő szelíden és alázatosan jött és jön ma is közénk Szentlelkével. Jászolban született, megalázta magát, emberré lett, hozzánk hasonló formát vett fel, mégis teljesen különbözött tőlünk, hiszen bűntelen volt. Isten Fia, Istentől kapta hatalmát, de földi életében sem élt vissza vele.

Királyod érkezik. Hozzád érkezik. Valamennyiünkhöz, akik várjuk őt. Készüljünk a fogadására, legyen a lehetőségekhez képest csendes, békés, nyugodt, örömteli adventi időszakunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!