Közösen a jubiláló faluért

2020.11.09. 18:40

Emléktáblát avattak és díszpolgári címet adományoztak Káptalantótiban

Fenn­állása 750. évfordulóját köszön­tötte a község a közelmúltban. A jubileumi ünnepségen emléktáblát avattak az évforduló tiszteletére.

Tóth B. Zsuzsa

Káptalantóti 750 éves születésnapi ünnepségén fellépett a Tördemic Néptáncegyüttes is

Forrás: Archív

A vendégeket, visszatért elszármazottakat, együtt ünneplőket Csom Károlyné polgármester köszöntötte a jeles napon. Beszédében hangsúlyozta, hogy a településen élők érdeke, de legfőképpen kötelessége a kis falu történelmi múltjának feltárása, méltó emlékezete, mert múlt nélkül nincs jelen, és jövő sem.

– Mindannyiunknak tisztelnünk kell a múltat, s tovább éltetni azt. Gyermekeink érdekében közös a felelősségünk tetteink tekintetében, hiszen őriznünk és ápolnunk kell gyökereinket azért is, hogy nemzedékeken át fennmaradhasson múltunk. Az eltelt 750 év tiszteletre és igaz magyar gondolkodásra int mindannyiunkat. Mi, káptalantótiak soha el nem múló szeretettel, dicső emlékezettel gondolunk a múltban élt és itt tevékenykedő embertársainkra, akik az elmúlt 750 év alatt hitükkel, cselekedetükkel hozzájárultak ahhoz, hogy ez a kicsi település átvészelte az elmúlt századok viharait, idegen hadak dúlásait, a természeti csapásokat. Minden negatív behatást túlélve a mai napig fennmaradhatott.

Káptalantóti 750 éves születésnapi ünnepségén fellépett a Tördemic Néptáncegyüttes is Fotó: Archív

Káptalantóti egy csiszolatlan gyémántokat tartalmazó érszerdoboz, amely arra kötelez bennünket, hogy mindenáron megvédjük e csodás, a természet és az emberek által létrehozott értékes „hagyatékot”. Hiszen őseink küzdelmeiről, áldozatvállalásáról, értékeink megteremtésében és megőrzésében kifejtett kitartó munkájáról soha nem feledkezhetünk meg. Kemény küzdelmet vívtak létükért, és példát mutattak az éppen felnövekvő nemzedéknek. Tisztelettel gondoljunk őseinkre, mert nemcsak a tevő akarat, de a cselekvő, önzetlen szeretet és a hitük vezette őket a tettek mezején, és vezeti máig – hangsúlyozta a polgármester, és megköszönte az elődök fáradozását, értéket adó cselekedetét, az emberi szeretetet és a tiszta lelkű gondolkodást. Amint mondta, bízik benne, hogy a jövőben összefogva és a falu értékes múltjából táplálkozva közösen építhetik a jövőt az utókor számára.

Az ünnepségen avatták fel a 750. születésnapra készült emléktáblát, amelyet a művelődési ház falán helyeztek el. Hangodi László történész ismertette a település több mint hét évszázados históriáját. Posztumusz díszpolgári címet adományozott az önkormányzat a közelmúltban elhunyt lokálpatrióta írónak, Németh Istvánnak. Az ünnepség kulturális műsorral folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában