Méteres hóakadályok

2023.12.31. 15:30

Járhatatlan utak, elzárt települések - harminc évvel ezelőtt kemény téllel búcsúzott az év

A heves hóvihar következtében falvak maradtak áram nélkül, több helyütt gondot okozott az élelmiszer-ellátás. Számos bakonyi település pedig csak a honvédség járműveivel volt megközelíthető.

Veol.hu

A közúti igazgatóság és a honvédség gépei mintegy ezer gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából 1993 decemberében

Forrás: Napló / archív

A közelmúltban már felidéztük, milyen rendkívüli időjárással köszöntött be a tél 1993 novemberében. Kovács Győző meteorológus ezúttal a harminc évvel ezelőtti decemberi időjárásra emlékeztet bennünket. 

1993. december 3-tól a téli időt enyhülés váltotta fel, a hóréteg töppedni, majd olvadni kezdett, és a december 9–10-i erőteljesebb nappali felmelegedések hatására a hónap közepére teljesen eltűnt. December középső időszaka szokatlan enyheséggel tűnt ki, az éjszakák egy-két kivételtől eltekintve fagymentesek voltak, napközben pedig 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. 21-én a délutáni maximum elérte 13,5 fokot. 

A hónap utolsó harmadára jellemző volt a csapadékosság, szinte minden nap hullott több-kevesebb eső. 

Eddig nagyjából hasonlóan alakult minden, mint az idei évben, a hónap eleji hideget az ünnepekre idén is enyhülés követte.

Harminc évvel ezelőtt azonban karácsony napjától érdekes időjárás-változás következett be. Nyugat felől előbb intenzív havas eső, majd havazás indult meg és lehűlés kezdődött. 26-án délután már „megszokott kép” fogadta a veszprémi közlekedőket: hóesés, lelassult közlekedés, lassan megbénuló forgalom. A megyei igazgatóság hóeltakarító gépei a délelőtti óráktól kezdve folyamatosan dolgoztak, ennek ellenére az alsóbbrendű utak személygépkocsival, sőt esetenként autóbusszal is nehezen járhatók. 27-én a helyzet tovább romlott. A lehullott nagy mennyiségű hó és a viharos szél miatt a Veszprémtől nyugatra lévő főutak nagy része és szinte valamennyi összekötő- és bekötőút járhatatlanná vált. Hegedüs Tamás címzetes államtitkár vezetésével válságstáb alakult és megtették a szükséges intézkedéseket az úton levők és a betegek mentésére, valamint a külvilágtól elzárt települések ellátása érdekében.

Forrás: Napló archív

„Veszprém megye valamennyi városában menedékhelyet, melegedőt rendeztek be mindazok számára, akik a rendkívüli havazások miatt nem jutottak el úti céljukig. Kollégiumokat, művelődési házakat nyitottak meg a nehéz helyzetbe kerülteknek” – tudtuk meg a Napló december 28-i számából. Nem járható a 8-as számú főút Vas megye határa és a Veszprém közti szakaszon, mivel az úton több száz elakadt jármű vesztegel. Lezárták a Veszprém és Nagyvázsony közti útszakaszt is. A közúti igazgatóság teljes erővel, mintegy ötven géppel tisztította az utakat, ennek ellenére a legtöbb fő- és mellékút járhatatlan. 28-án délutánra a havazás erőssége csökkent, a szél mérséklődött, de a közlekedés feltételei lényegesen továbbra sem javultak.

Forrás: Napló / archív

A közúti igazgatóság és a honvédség gépei mintegy ezer gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából a 8-as főúton, amely 28-án késő estére két nyomvonalon, de csak konvojban volt járható. A heves szélvihar következtében falvak maradtak áram nélkül, több helyütt gondot okozott az élelmiszer-ellátás. 29-én estére a méteres hóakadályokat sikerült eltüntetni a megye főútvonalairól. 

Forrás: Napló / archív

A mellékutak takarításán 70 gép dolgozott, de még így is számos bakonyi település csak a honvédség járműveivel volt megközelíthető. A hónap utolsó napján a megyében 13 település nem volt elérhető telefonon. A változékony, viharos időjárás és a 21 napig tartó hóborítottság ellenére 1993 decembere 1,3 fokkal volt enyhébb az átlagnál.

1994 januárjának első napjaiban szokatlan enyheség köszöntött be és ez egészen a hónap közepéig kitartott. Az elsején még 25–30 centiméteres hótakaró ötödikére teljesen eltűnt. A gyors olvadást segítette az elsején lehullott „langyos” eső. A hónap második felében még két alkalommal gyengén havazott, de mérhető hóvastagság térségünkben nem alakult ki. A havi középhőmérséklet 3,1 foknak adódott, ez 3,4 fokkal magasabb a sokévi átlagnál.

Az enyhe januárt egy átlagos hőmérsékletű február követte, középhőmérsékleté 1,0 foknak adódott. A hónap első fele csapadékos volt, de jelentős mennyiség nem hullott. 11-én az esőt havazás váltotta fel, 12-én reggelre mintegy 2–3 centiméter összefüggő hótakaró borította térségünket. Ezt követően több napon keresztül kitartóan havazott, a lehullott hó vastagsága 14-én reggel elérte a 17 centimétert. 13-án (vasárnap) egész nap dolgoztak a Közúti Igazgatóság munkagépei a megyei fő- és mellékútvonalakon. Járhatatlan útszakasz nem volt, de az erős hóátfúvások több helyen nehezítették a közlekedést. A 20-át követő enyhülés következtében a hótakaró 25-re eltűnt. 

Kovács Győző

Novemberben is kemény volt a tél, erről itt írtunk: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!