Falunap

2024.05.12. 13:00

Bud Spencer hagymásbabja Bakonyvári konyháján a bodzásoknál – Különleges ízekre kíváncsi? Jásd legyen a célpontja (képgaléria)

Ha Bodzanap, akkor bodzavirágtányér palacsintatésztában kisütve kerülhet a tányérunkba és a hasunkba Jásdon. Emellett a bakonyi falu tavaszi ünnepén a főzőversenyre benevezők bográcsai közt érdemes megkóstolni a szabadtéren készülő ételeket.

Rimányi Zita

Virágzik a Bakonyban többek közt a kőris és a bodza, s rendre utóbbihoz igazítják a jásdi falunapot, a Bodzanapot. A bodzapalacsinta sütése mellett mindig szerepel a programban főzőverseny is, azaz helyiek készítenek szabadtéren ételeket. Az ennek köszönhető illat vonzott minket is tűz fölötti bográcsokban rotyogó finomságok közé. Rögtön felfigyeltünk egy különleges szerkezetre.

Jásdon érdemes megkóstolni a bodzavirágtányérból készült bodzapalacsintát és a gyalogbodzalekvárral, mákkal megtöltött hagyományos hosszúkalácsot
Jásdon érdemes megkóstolni a bodzavirágtányérból készült bodzapalacsintát és a gyalogbodzalekvárral, mákkal megtöltött hagyományos hosszúkalácsot 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Pár éve szereztem be ezt a három az egyben kerti sütőt. Tartozik hozzá egy tárcsa, egy öntöttvas lap és bográcsot is akaszthatok rá. A hőmérsékletet úgy szabályozhatom, hogy a kerekeskútéhoz hasonló forgatótengelyt használom, azaz feljebb húzom vagy lejjebb engedem a tárcsát. Kevés fa elég ezen a hordozható berendezésen a főzéshez, mert alulról kap levegőt – mondta el Bakonyvári János, s így már értettük, miért az a felirat szerepel a többfunkciós berendezésen, hogy Bakonyvári konyhája. Azt is megtudtuk tőle, hogy a Bud Spencer-filmek ikonikus ételét, a hagymásbabot készítette éppen, saját receptje alapján.

Bakonyvári János a Bud Spencer-filmekből ismert hagymásbabot készítette el a jásdi Bodzanap főzőversenyére, praktikus kerti sütőjén
Bakonyvári János a Bud Spencer-filmekből ismert hagymásbabot készítette el a jásdi Bodzanap főzőversenyére, praktikus kerti sütőjén
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Mangalicazsírral és -szalonnával indította el a kivitelezést, aztán jött a sovány házisonkája, a hagyma, a konzervbab, s ahogy mindez a tűz fülé került, bazsalikommal, fokhagymával, babérlevéllel, sóval, borssal fűszerezte. Szerinte akkor a legfinomabb, ha a péktől frissen hozott kenyérrel tunkolhatunk belőle. Előfordult, hogy amit a falunapi főzőversenyre készített, mire benevezett volna vele, elfogyott.

A tősgyökeres jásdi férfi a bodzás limonádét szívesen megissza és ismeri a helyi bodzás hagyományokat, azt, hogy eleik a gyalogbodzát is feldolgozták és a máig őrzik falujában ezt a szokást. Nagypapája neki is elmesélte, hogy a környéken minden község lakóinak volt közös csúfnevük és a jásdiakat azért nevezték bodzásoknak, mert akik a környéken bodzát szedtek, itt álltak meg megrakott kocsijaikkal pihenni a kocsmánál. Szerinte az ebből adódó csúfolódást előnyére fordította a település mára, egyre látogatottabb Bodzaháza, sokan kíváncsiak bodzás programjaira.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában