Szarvasbogár a lakótelepen

2024.04.28. 18:00

Megsérült, de életben maradt

A legnagyobb, Magyarországon élő bogárfaj, a szarvasbogár egy hím példányával találkoztunk a lakótelep közepén. Az egyeden jól látszik, hogy – valószínűleg a nőstényért vívott párharcban – komolyabban megsérült. Bár a harcban vélhetően alul-, de legalább életben maradt a bogár valahogy betévedt a városba.

Benkő Péter

A megsérült szarvasbogár élőhelye egyébként a tölgyerdő, de úgy látszik, a kényszer nagy úr, mert más fák környezetében is életben marad. Nagy úr az állat szarva is, melynek különösen felértékelődik a jelentősége a párzást megelőző, a nőstényért való verekedéskor. Szarvat írtunk, a nevét is erről kapta a bogár, de igazából a hímek agancsszerűen elágazó rágói ezek, nem szarvak. Mindenesetre képesek maradandó nyomokat hagyni vele egymáson.

Megsérült a szarvasbogár a nőstényért vívott harcban. A csata nyomai a hátán láthatók
Megsérült a szarvasbogár a nőstényért vívott harcban. A csata nyomai a hátán láthatók
Fotó: Benkő Péter/Napló

A hazánkban élő legnagyobb bogárfajnak csak a hímjei viselnek „szarvakat”, méretük azzal együtt elérheti a nyolc-tíz centiméter hosszúságot. Ez a juharfák alatt talált példány 7,8 centiméter hosszú.

Elhatároztuk, visszaadjuk szabadságát, ebéd után kivisszük a tölgyesbe. Érezze jól magát, ha már annyit harcolt…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában