Gazdaság

2014.10.16. 16:25

Idén eddig kevesebb cég alakult Magyarországon, mint amennyi megszűnt

Megyei körkép - Idén az első három negyedévben 25 027 vállalkozást töröltek és 20 649 újat jegyeztek be a cégnyilvántartásba. A világgazdasági válság kezdete - 2008 szeptembere - óta ez az első év, hogy a törölt cégek száma meghaladja az újonnan alapítottakét.

Tremmer Tamás

Idén 17 százalékkal több társaság húzta le a rolót, mint amennyi kitette az új cégtáblát, tájékoztat a feketelista.hu" target="_blank". A portál kimutatása szerint korábban a cégalapítási kedv, illetve a kényszer mindig túlnőtte a tevékenységüket feladó vállalkozások számát. Hat év alatt 184 982 hazai cég dobta be a törülközőt, helyükre viszont 286 249 új társaság lépett. Így a társas vállalkozások száma a hat év alatt idén szeptemberre 644 812-re nőtt. Alaposan megfiatalodott tehát a hazai cégvilág, a vállalkozások mintegy fele hatévesnél nem idősebb.

A piac lassú konszolidációjával magyarázható a cégmozgások idei fordulata, a befektetők többsége igyekszik megtartani pozícióját, másrészt kevesebben vállalják az új cég indításával járó kockázatokat. Hozzájárulhatott a trendváltáshoz az is, hogy időközben alaposan szigorították az új cégnyitás feltételeit. Az adóhatóság már az adószám-regisztrációs eljáráskor kiszűri az üzleti világból azokat, akik korábban visszaéltek az egyszerű és gyors cégalapítás lehetőségeivel, írja a feketelista.hu" target="_blank". Az eddigi tapasztalatok szerint az adóhatóság a kérelmek 6- 8 százalékánál találkozik olyan indokkal, amely szükségessé teszi az adószám-regisztráció lefolytatását. Olyan esetekről van szó, amikor a kérelmezőről kiderül, hogy egy korábban köztartozással megszűnt cégben vezető tisztségviselőként működött közre. Megszigorodtak a cégalapítás feltételei azért is, mert a bejegyzési kérelem elbírálásánál a bíróságok szélesebb körben vizsgálják a körülményeket, például a szükséges okiratok tartalmát. Összességében: az ügyintézés során jelentősen növekedett a bírói kontroll.

A gyakorlat szerint egy vállalkozás a cégjegyzékből való törlés után szűnik meg. A törlést az illetékes cégbíróság rendelheti el, de megteheti ezt az állami adóhatóság is, az adószám alapján nyilvántartásba vett adózóval. A törlés leggyakoribb esete a társaság felszámolása, illetve végelszámolása, de oka lehet a társasági forma változása, a cégből való kiválás vagy összevonás. Az utóbbi esetekben is kérni kell a jogelőd cég törlését. A cégbírósági adatok szerint az idén törléssel megszüntetett cégek mintegy felét (11 515) felszámolással vezették ki a piacról. A végelszámolások nagyobb része is felszámolással végződik.

A hatósági szigorítások hozzájárultak a gazdasági élet tisztulásához, de azzal ezután is számolni kell, hogy a csalók, mások bizalmával visszaélők ismételten megpróbálkoznak majd tisztességtelen úton előnyhöz jutni, üzletfelüket becsapni. Egy megállapodás, üzlet megkötése előtt hasznos és tanácsos ellenőrizni a kiválasztott fél referenciáit. Erre lehetőséget kínál a feketelista.hu" target="_blank" is.

A feketelista.hu" target="_blank" elemzést készített a cégtörlések és cégalapítások megoszlásáról. A kimutatásból kitűnik: idén mind a tizenkilenc megyében több céget töröltek, mint amennyit a piacra engedtek. A legkiegyensúlyozottabb Pest megye, ahol 2712 cég törlését 98 százalékban pótolta 2661 új vállalkozás belépése. Hajdú-Biharban 94 százalékos az ''olló'' , itt 858 cégtörlésre 803 új nyitása jutott. Győr-Sopron megyében sem csökkent lényegesen a vállalkozások száma. Megyénkben 2013-ban 1017 cég alakult és 769 szűnt meg. Idén mindkét szám apadt, eddig 744 vállalkozás fejezte be a munkát, miközben 422 indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!