Gazdaság

2014.10.28. 17:29

Nincs igény csődvédelemre?

Érdemes az üzlet megkötése előtt tájékozódni leendő partnereinkről. Egyre több cég kerül fel a feketelistára, de az sem mellékes, hogy jogszabály is előírja.

Tremmer Tamás

Közhiteles állami nyilvántartáson alapul a feketelista.hu portál. Az adóvégrehajtásokat, adószám-felfüggesztéseket, csődeljárásokat, munkaügyi elmarasztalásokat, versenyfelügyeleti elmarasztalásokat, felszámolási eljárásokat, végelszámolási eljárásokat, a 100 millió feletti adóhiányokat, a 100 milliónál nagyobb adótartozásokat, fogyasztóvédelmi elmarasztalásokat, törölt cégeket és kényszertörlési eljárásokat egyaránt felsorakoztató on-line adatbankban jelenleg az a legszembetűnőbb, hogy mennyire nincs igény a csődvédelemre.

Az egyesített feketelista szerint Veszprém megyében 2004. szeptember 4-től napjainkig mindössze 25 cég kért csődvédelmet, ami a megyében évi két-három ilyen eljárást jelent. Ezek között volt nagyvállalat, kereskedelmi társaság, őrzés-védelemmel foglalkozó cég, autókereskedés, háziorvosi szolgálat, de sertéstenyésztő is.

A csődeljárás egy olyan eljárás, amelynek során az adós - a csődegyezség megkötése érdekében - fizetési haladékot kap, és csődegyezség megkötésére tesz kísérletet. A csődeljárást kizárólag az adós kérheti önmaga ellen, mivel ideiglenesen fizetésképtelenné vált, és ez az eljárás valójában az adós reorganizációját szolgálja. Az adós a csődeljárás során arra törekszik, hogy az átmeneti fizetésképtelenséget minél hamarabb megszűntesse, a hitelezők pedig megkapják követeléseiket. Amennyiben ennek mégsem tesz eleget, a csődeljárás felszámolási eljárásba mehet át.

Az idén a Veszprém-Gyulafirátóton működő „GMS-Prodiv" Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a balatonkenesei „EGYETÉRTÉS 2000" Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. kezdeményezett csődeljárást. Ez utóbbi társaság esetében ez már bizonyosan nem járt eredménnyel, mert az eljárás augusztus 22-én felszámolásba ment át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!