Gazdaság

2014.10.17. 18:50

Melegek a radiátorok

Megyei körkép - Az általunk megkérdezett városokban beindult a távfűtés, az iskolákban és az óvodákban mindenütt fűtenek. A szokatlan meleg idő azért árnyalja az összképet.

Szabó Péter Dániel

Veszprémben készenléti állapotba helyezték a hőközpont szabályozóit, a fűtés az időjárás függvényében működik október 15-től, mondta Polhammer Kálmán, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) hőszolgáltatási igazgatója. Vagyis a fűtést bekapcsolták, az, hogy melegek-e a radiátorok, a pillanatnyi külső hőmérséklet alapján dől el. Hozzátette, a távhőtörvény szerint szeptember 15-től május 15-ig tart a fűtési szezon, az elmúlt egy hónapban megrendelés alapján szolgáltattak. Szeptember közepétől gyermekintézmények, nyugdíjasotthon és néhány lakóépület is kérte a fűtés beindítását.

A rezsicsökkentés miatt októbertől 3,3 százalékkal csökkent az alapdíj és a hődíj is a lakossági fogyasztóknál. A hónap elejétől így 336,8 forint légköbméterenként az együttes éves alapdíj, és 2669,60 forint a primer hődíj gigajoule-onként.

Az első negyedévben három-négy fokkal melegebb volt az átlaghőmérséklet a tervezettnél, ez mintegy 15 százalékos energiamegtakarítást eredményezett épületenként, tette hozzá az igazgató. A VKSZ Zrt. Veszprémben 128 épület csaknem 7900 lakását látja el távhővel.

Várpalotán a megszokottnál melegebb idő ellenére az iskolákban és az óvodákban már hétfőn, a város többi épületében pedig kedden indította el a fűtést a Várpalotai Köz-üzemi Kft. Alacsonyabb hőfokkal üzemelünk, folyik a rendszer feltöltése és a légtelenítés, a hét második felében már az egész településen normál hőfokkal számolhatnak az itt élők közölte kérdésünkre Horváth Tamás. Az önkormányzati tulajdonú cég ügyvezető igazgatója hozzátette, az inotai Készenléti-lakótelepen 17 millió forintos beruházást hajtott végre a társaság, a vezetékek cseréje mellett a hőközpontban is történtek felújítások. Ettől azt várják, hogy csökkenjen a hőveszteség, valamint kevesebb legyen a meghibásodások száma.

Ajkán is beindult 15-én a távfűtés tájékoztatta lapunkat Holczinger József, a Primer Ajkai Távhőszolgáltatási Kft. ügyvezető igazgatója. A cég lakossági telefonokat kapott, ez arra utal, hogy igénylik az emberek, hogy a megszokott időben elinduljon a fűtés. Igaz, néhány közös képviselő azt jelezte, hogy még nem kérik a távhőszolgáltatást. Amennyiben 18 Celsius-fok fölé emelkedik a kinti hőmérséklet, a fűtés automatikusan leáll, illetve csökkenő hőmérséklet esetén a rendszer beindul. Ajkán hétezer lakás érintett a fűtésben, és az intézmények többségében is elindult a fűtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!