Gazdaság

2015.03.25. 18:15

Leitold László: nincs csődben az Erste Bank

Veszprém - Rémhírkeltésnek tekinti Leitold László bankár azt a híresztelést, amiről szerdán lehetett hallani, miszerint csődben lenne az Erste Bank.

Kovács Erika

- Nagyságrendi különbség van ugyanis egy  univerzális bank, mint például az Erste, és egy brókercég között - szögezte le. Hozzátette a brókercég csak korlátozott pénzügyi tevékenységet végezhet, ezzel szemben egy bank teljes körűt. Ennek megfelelőpen az alaptőkéje is egy banknak többszöröse egy brókercégének. Ha véletlenül rossz gazdálkodás miatt egy Magyarországon működő bank elvesztené az alaptőkéjét, illetve fizetésképtelenné válna, akkor még számíthat tulajdonosai segítségére. - Ne felejtsük el, hogy az Erste Bankban 15 százalékos tulajdonos a magyar állam, és a külföldi anyabank is tőkeerős - fogalmazott. Leitold László kiemelte, ehhez képest egy magyar brókercég a hazai viszonylatban lehet, hogy tehetősnek nevezhező, de külföldi mértékkel tekintve nagyon csekély vagyonú tulajdonosi háttérrel rendelkezik. Mindemellett a piacon az utóbbi hónapokban nem lehetett egyetlen olyan hírt sem hallani, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy az Erste Bank valamilyen kockázatos pénzügyi műveletből eredően komolyabb veszteséget szenvedett volna el.

A devizahitelezésből eredő veszteségeket a bankok korábban már felmérték és céltartalékot képeztek erre a célra - hangsúlyozta a bankár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!