Gazdaság

2014.09.13. 11:44

Fazekas Sándor miniszter szerint az esők miatt nem lesz drágább a kenyér

Kővágóörs - Fazekas Sándor a Földművelésügyi Minisztérium minisztere szerint nem kell aggódnunk a kenyér árának emelkedése és az őszi vetés miatt.

Tóth B. Zsuzsa

A miniszter a Kornyi-tó melletti major avatása kapcsán adott interjút lapunknak pénteken. Mint elmondta, az őszi vetéshez kifejezetten jól jött a csapadék eddig. Sőt, míg a Dunántúlon sok eső volt, a Tiszántúlon inkább mostanáig szárazságról panaszkodtak.

- A hatások kiegyenlítik egymást. Az őszi munkákat nem befolyásolja az eső. A kenyér árának emelése hol a túl nagy meleg, hol meg a rossz idő miatt volt eddig. Idén azonban úgy gondolom, nem indokolt az esők miatt. A kenyérgabona mennyisége biztosított hazánkban megfelelő minőségben és mennyiségben. Egyébként a kenyér árából a búza csupán nagyjából 30 százalékot képvisel, a többi más összetevőkből, például a szállítási költségekből áll össze. Azok pedig nem indokolják az emelést - mondta a miniszter. Az felújított major avatása kapcsán hozzátette, hogy a Balaton a hazai turizmus első számú célpontja. Természetvédelmi és környezetvédelmi érdekünk, hogy jó vízminőséggel és rendezett parkokkal, sok látnivalóval várja az ide érkezőket.

Fazekas Sándor miniszter szerint az esők miatt nem lesz drágább a kenyér Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Minél több olyan látnivalóval kell szolgálnunk, amely a rosszabb időben alternativát ad az idő eltöltéséhez. Tájékozódjon, művelődjön, kulturális programokon vegyen részt a vendég. Látogasson műemlékeket és találjon minél több látnivalót. Ide tartozik az őshonos állatok köre is, amely olyan kincs, amit védenünk kell, hiszen az itteni táj részét is jelentik egyben. A csapadékos időjárás egyébként nem tett kárt a nemzeti parkokban, mivel azok döntően természetvédelmi területeket gondoznak. A mezőgazdasági termelés viszonylag kis mértékű, ezer hektáros területek tartoznak a parkokhoz. A kár így nem is lenne jelentős. Inkább legegelők, erdők vannak a parkok területén, azok számára a csapadék pedig kifejezetten hasznos volt idén. Az  esetleges termés kiesést kompenzálja, hogy több széna terem ilyenkor, többet lehet legeltetni. A faállomány gyarapodása pedig különösen jelentős ebben az évben a csapadéknak köszönhetően - mondta Fazekas Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!