Gazdaság

2014.04.23. 17:40

Értékek könyve

Herend - Már negyedik, értékeinket bemutató kötetet adta ki a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány.

Varga Ibolya

Dr. Horváth Zsolt, az alapítvány kuratóriumi elnöke mutatta be a kötetet. Elmondta azt is, hogy tulajdonképpen ez már az ötödik olyan kiadványuk, mely az értékeinkkel foglalkozik, hiszen volt egy nulladik kötet is, mely a hungarikumok mibenlétét megfogalmazó Veszprém megyei konferenciákról szól. Ezt követte a dr. Horváth Balázs, a környék meghatározó és népszerű politikusa emlékét őrző könyv. A mostanihoz hasonló gyűjtemény már készült, de akkor is hangoztatták, hogy ez nem a megye hungarikumait foglalja össze, hanem bemutatja azokat az értékeket, melyeket érdemes megismernünk és megmutatnunk másoknak is.

Ezt követte a helyi lovaséletet bemutató monográfia, hiszen a lovaglásnak és a lónevelésnek nemzeti hagyományai is vannak. Köztudott, hogy a lovaglás megmozgatja az összes izmunkat, gyakorlása tartást ad és segít megőrizni az egészséget. A következő kötet, ami tavaly látott napvilágot a gasztronómiával foglalkozik, pontosan kétszászhuszonkét étel leírását vagy receptjét találják meg benne a helyi ízeket kereső ínyencek. A mostani könyv ugyancsak azt mutatja be, hogy mire lehetünk büszkék, de már az egyik fejezet tartalmazza a megyei értéktárba sorolt kincseinket is.

Dr. Simon Attila, a Herendi Pocelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója büszke arra, hogy az országban és a megyében egyaránt az elsők között lett hungarikum a herendi porcelán. Ennek előállítása nemcsak hagyomány, de művészeti és munkakultúra. Úgy őrzik meg a több évszázados díszítőművészeti elemeket, hogy közben olyan alkotásokat bocsátanak ki, melyek a mai fiataloknak is tetszik, bárhol megállják a helyüket.

A szerdai nap folyamán még Nemesvámoson a polgármesteri hivatal különtermében is bemutatták ezt az új könyvet. Ezen a tanácskozáson igen sok értékőr, alkotó, a hungarikum mozgalom valóságos motorja vett részt. Ezért a bemutató után egy helyi ízeket felsorakoztató teríték mellett állófogadáson köszönték meg a résztvevőknek az utóbbi nyolc év önzetlen és eredményes munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!