Gazdaság

2014.09.08. 17:00

Emelkedő ingatlanárak

Veszprém - Egyértelmű növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon az elmúlt nyolc hónapban - állítja dr. Szabó Márta, az egyik országos ingatlanhálózat régióvezetője.

Napló-információ

A keresletnövekedés mellett némi áremelkedést is tapasztalhatunk, de a változás nem csak megyei szinten, hanem városi, kerületi szinten is eltérést mutat, hangsúlyozza dr. Szabó Márta. Vannak olyan területek, amelyek jobban ellenálltak a válságnak, és olyanok is, amelyek most kezdenek kicsit magukhoz térni. A térségben a munkalehetőség, a gyárak fejlesztése-bővítése, vagy adott esetben a bezárása körüli hírek kedvezőtlenül befolyásolják a kereslet alakulását, vagy a hitelfelvételi kedvet.

- Nagy örömünkre, hosszú kivárás után új építésű fejlesztések is elindultak az idei évben. Az utolsó hónapok, még ebben a nyári időszakban is mozgalmasak voltak. Az alacsony hitelkamatok, kedvező hitelfeltételek a régióban is sokakat késztettek vásárlásra és a jövőben fokozódó lendületre számítunk.

 

- Melyek a legkeresettebb ingatlanok az idei esztendőben?

- Ebben nincs változás, továbbra is a 1,5-2 szobás lakások a legkeresettebbek, kisebb településeken pedig a házak. Sok a felújított panel, ennek köszönhetően legalább annyian keresik a panellakást, mind a téglaépítésűeket. Ha valaki nem csak a lakhatását szeretné megoldani, hanem növényeket termesztene, állatokat tartana akár csak saját részre, akkor mindenképpen önálló házat keres nagyobb telekkel. Lakhatási céllal azonban a kisebb telekkel rendelkező önálló épületek, de akár az iker- vagy sorházak is megfelelőek lehetnek. A telkek piacán nem tapasztaltunk jelentős elmozdulást. Az idei esztendőben nem csak a lakóingatlanokat keresik, megpezsdült a kereskedelmi-, a vendéglátó- és a szállodapiac is.

- Érdemes-e most befektetési céllal ingatlant vásárolni?

- Az alacsony ár, az alacsony banki betéti kamat kedvezően hat az ingatlanbefektetésekre és a lakosság körében fokozatosan nő az öngondoskodási hajlandóság is, ehhez a lakástakarékpénztári termékek, illetve az alacsony hitelkamatok egyaránt hozzájárulnak, így egyre többen terveznek előre, gondolnak a gyermekeik jövőjére, vagy fiatal felnőttként a saját jövőjükre. Az árak ugyan elmozdultak már a nyugvópontjukról, de még mindig alacsonyak a korábbi évekhez viszonyítva, ezért úgy gondoljuk, még most is érdemes befektetési céllal vásárolni. Régiónként más és más a befektetői jelenlét. A fővárosban a tranzakciók több mint negyedét generálták befektetők az elmúlt hónapokban. De az iskolakezdés időszakában más egyetemi városokban is több vásárlás mögött húzódik befektetési szándék. Inkább a kisebb, egy-két szobás lakást keresnek.

- Önök szerint előreláthatólag, hogyan alakul az ingatlanpiac 2014 második felében, milyenek a kilátások az idei év második felére?

- Jósolni nem szeretünk. A piac érzékeny, az alakulását sok minden befolyásolja, de bizakodóak vagyunk. Ahogyan már korábban is említettem, alacsonyak a hitelkamatok, kedvezőek a feltételek, az előrejelzéseink biztatóak, reményeink szerint sűrű hónapok következnek az ingatlanpiacon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!