Gazdaság

2014.09.03. 08:24

Ellentétes pénzügyi várakozások

Megyei körkép - A GKI által végzett és most publikált felmérés szerint az üzleti kilátások enyhén javultak, míg a fogyasztói várakozások romlottak. Ugyanakkor a K&H elemzése szerint meredeken növekedtek a nagyvállalatok pénzügyi várakozásai.

Tremmer Tamás

A GKI által végzett augusztusi felmérés szerint az ipari bizalmi index augusztusban kissé felfelé korrigált, ami a május óta tartó csökkenést figyelembe véve, kedvező fejlemény. A rendelésállományok megítélései és a termelési várakozások egyaránt javultak. Az építőipari bizalmi index értéke augusztusban hibahatáron belül csökkent, azaz csak egy icipicit maradt el az előző havi, tizenkét éves csúcsot jelentő szinttől. Az előző háromhavi termelés megítélése ugyan számottevően romlott, de a rendelésállományé enyhén javult. A kereskedelemben az eladási pozíció megítélése emelkedő készletszint mellett javult, míg a rendelések várható alakulásában erőteljes pozitív változás következett be. A szolgáltatói bizalmi index augusztusban lényegében nem változott. Az elmúlt időszak üzletmenetéről megfogalmazott vélemény alig változott, míg a következő negyedévben várható értékesítési lehetőségeket némileg borúlátóbban ítélték meg, mint júliusban.

A legtöbb ágazatban szinte azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya, s augusztusban mindegyik ágazatban csökkent az inflációs várakozás. Hasonló a helyzet a lakossági várakozások esetében is. A foglalkoztatási szándék - az építőipar kivételével – minden ágazatban javult. A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény a lakosság körében és mind a négy ágazatban számottevően romlott, az üzleti szférában a derű és borúlátók aránya már nem tér el jelentősen egymástól.

A hazai nagyvállalati szektor meglehetősen optimista saját pénzügyeit illetően, hiszen egyaránt növekvő árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak a következő egy évben, állítja egy frissen megjelent K&H elemzés. A nagyvállalati növekedési index eredményei alapján a hazai vállalatok átlagosan 3,8 százalékos árbevétel növekedésre számítanak a közeljövőben, ami jelentős előrelépés az előző negyedévi 3,2 százalékos várakozásokhoz képest. A belföldi és az exportértékesítésből származó árbevétel várt nagyságáról azonban eltérően vélekednek a cégek. Míg a belföldi piacon átlagosan 3,3 százalékos árbevétel növekedésre számítanak a közeljövőben, ami komoly ugrás az előző negyedévben becsült 2,6 százalékhoz képest, addig a külföldi árbevétellel rendelkező cégek árbevétel várakozásai 3,3 százalékról 3,9 százalékra nőttek.

A hazai nagyvállalatok eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek az év eleji várakozásokhoz képest. Többségük (56 százalék) ugyan továbbra is stagnáló nyereség szinttel kalkulál, de 29-ről 37 százalékra ugrott azon vállalatok aránya, amelyek adózás előtti nyereségük emelkedésére számítanak. Az átlagos elvárás 3,3 százalékos eredménynövekedés, ami közel egy százalékponttal több az előző negyedévhez képest, és kismértékben meghaladja az MNB jövő évre prognosztizált 3 százalékos inflációs várakozásait is.

A következő egy év eredményét tekintve jelentős eltérés mutatkozik a különböző méretű cégek között. A legnagyobb, tízmilliárd forintot meghaladó éves árbevételű vállalatok a legbizakodóbbak, ezek 4,5 százalékos profitnövekedéssel számolnak. A középvállalatok ezzel szemben csupán 2,3-, míg a legkisebb vállalatok 3,4 százalékos eredménynövekedést várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!