Gazdaság

2014.11.28. 18:35

Csalódás éri az adósokat?

Jelzálog törvényt kellett volna megalkotni, amely az angolszász országokban kiválóan működik. Ez szabályozza, hogy a bankok milyen feltételekkel adhatnak fedezetalapú hiteleket – mondta Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület (BVKFE) főtitkára.

Kovács Erika

A főtitkár üdvözölte, hogy a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) Civil háló néven konzultációs csoportot hoztak létre, amelyben a jegybank szakemberei, a pénzügyi békéltető testület elnöksége, érdekvédelmi és fogyasztóvédelmi szervezetek vezetői egyeztettek a minap. A BVKFE képviseletében javasolta: a bedőlt hiteleseknél töröljék el a kamatokat arra az időre, amíg képtelenek voltak fizetni. Hiszen éppen a tisztességtelen banki szerződések miatt „dőltek be”, így nem tisztességes, hogy évekre felszámolnak nekik kamatokat.

Az új törvény szerinti kedvezmények náluk azonnal elolvadnak.

Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület (BVKFE) főtitkára szerint a fair bankokkal kapcsolatos törvény jelentősége nem számottevő, mert abban a banki etikai kódexet emelik törvényerőre.

– Megkérdőjelezhető, hogy ilyen törvényre miért van szükség, hiszen minden banknak eleve tisztességesnek, etikusnak kellene lennie – fogalmazott. Hozzátette: az hogy nem így történt, annak köszönhető, hogy a pénzintézeti törvény lehetővé tette azokat a kiskapukat, szabályozatlan kérdéseket, amelyeket a bankok kihasználtak az adósok kárára. Mint mondta, jelzálogtörvényt kellett volna alkotni, amely az angolszász országokban kiválóan működik. Ez szabályozza, hogy a pénzintézetek milyen körülmények között és milyen feltételekkel végezhetnek fedezetalapú hitelezést. Ezekben az országokban a bank kockázata jóval nagyobb, hiszen csak a fedezet értékéig adhatják be követelésüket, ezzel a pénzintézetek önmagukat szabályozzák.

A főtitkár rámutatott: a devizahitelek forintosítása a jelenlegi feltételekkel a legnagyobb arcul csapás, mely az adósokat érheti, főleg azért mert nem ezt az ígéretet kapták. A legfőbb hátránya az, hogy legalizálja a tartozásnak azt a mértékét, amelyet az ügyfelek már több éve kifogásolnak.Kovács László hangoztatta: az MNB nem kapott felhatalmazást a kormánytól a bedőlt hitelesek helyzetének rendezésére, ezért ők csak annyi kedvezményt kapnak, mint az összes többi devizás ügyfél: a 20-25 százalékos visszatérítési lehetőséget.

– Ha figyelembe vesszük a bedőlt hitelesek tartozásának alakulását, ez azt jelenti, hogy szabad felhasználású hitel esetén a késedelmi kamat mértékétől függően – hat és 26,5 százalék között – féléves nemfizetés után már fel is emésztette ezt a 25 százalékos visszatérítést. Lakásvásárlási hiteleknél, ahol késedelmi kamat csak három hónapig számítható fel, ez az időszak egy-két évre tolódhat ki. Azoknál, ahol végrehajtási eljárás elindult, az újraszámoltatás már nem mérhető, illetve a nullával egyenértékű. A hitelesek nagy többségét csalódás éri – fogalmazott, hozzáfűzve: valószínűleg a rendesen fizetők, és a legnagyobb kedvezményt élvező réteg sem lesz elégedett a visszatérítés mértékével.

A főtitkár szerint a gyújtózsinórt már meggyújtották, és az eddiginél is nagyobb bomba robban a peres eljárások számát illetően. Akinek lesz pénze, perelni fog. Kiemelte, nem lehet egyszerre több lovat megülni, a bankrendszer és az ország gazdasági stabilitása, a hitelesek problémájának megoldása olyan mértékben ellentétes érdekű, amely csak nehezen megoldható. Azok a hitelesek, akik az elmúlt fél évben kivártak, sőt most függesztették fel a kölcsöneik fizetését, igen rosszul járnak. Vélelmezhető, hogy 2015-ben a végrehajtások, árverések gőzerővel folytatódnak, figyelembe véve, hogy a kilakoltatási kvótarendszer is megszűnik a jövő esztendőben. A nemzeti eszközkezelő kvótája lassan már betelik.

A magáncsőd intézményének egyelőre sajnos nyoma sincs. A kormánynak még jövő év áprilisáig van lehetősége a helyzet rendezésére, hangsúlyozta Kovács László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!