Gazdaság

2015.01.23. 18:25

Családi védőháló jön - Eladósodott háztartásokon segít a törvény

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kidolgozta és átadta az igazságügyi tárcának a családi csődvédelemről szóló törvényjavaslatot.

Kovács Erika

A családi csődvédelemről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke azt mondta, remélik, az egyeztetések után a jogszabály 2016 elejétől már életbe léphet. A törvény kidolgozása az után lett időszerű, hogy az országgyűlés elfogadta a devizahitelesek megmentéséről szóló csomagot, a hitelállomány ugyanis így már kezelhető – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, a családi csődvédelem elsősorban azoknak jelentene segítséget, akiknek néhány millió forintnyi tartozásuk van, ám az adósság mértéke meghaladja a vagyonukat és a várható jövedelmüket. Egy szakértőkből álló csapat segítené a családok gazdálkodását. Pénzügyi tervet állítanának össze, majd megállapodnának a hitelezőkkel az adósság egy részének elengedéséről is. Hozzátette: a hitelezők ma is sokszor 30–40 százalékos értéken eladják faktoringcégeknek a behajthatatlan hiteleket, a cégek pedig az adósság százszázalékát követelik a családoktól.

Az olaszfalui Gondosné Gál Anna devizahiteles azt mondja, a semmiből nem lehet takarékoskodni (Fotó: Kovács Erika)

A KDNP javaslatának részleteit még nem tárta a nyilvánosság elé, de az eddigi információk alapján nagyban hasonlít ahhoz az elképzeléshez, amit e témában Damm Andrea veszprémi illetőségű, Budapesten élő ügyvéd már 2012-ben megismertetett lapunkkal. Eszerint civil javaslatra dolgozta ki a magáncsőd rendszerét, ami Nyugat-Európában jól működik. Elképzelése alapján a jövőben nem csak a cégek, hanem a magánszemélyek is kaphatnának csődvédelmet hazánkban. Mint mondta, itthon a magáncsődtörvény tervezetét az indokolta, hogy napjainkat szinte kizárólag a piaci viszonyokhoz való vállalkozói alkalmazkodás jellemzi, ahol az egyén érdeke – akinek munkájára épül a vállalkozás – nem érvényesül. 1990 óta az átlagbérek megtízszereződtek, az alapvető létfenntartási termékek, szolgáltatások fogyasztói ára kétszázszor kerülnek többe, mint a rendszerváltáskor. Ettől rendkívül kiszolgáltatottá vált a társadalom, hiszen ez a nagy különbség szinte kizárja, hogy fegyelmezetten takarékoskodva kigazdálkodják a háztartások a terheket, elkerülhetetlen a tartozások felhalmozása. A költségek bérekhez viszonyított egyre alacsonyabb reálértéke miatt egyre nő a háztartások igénye hitelek iránt.

Damm Andrea kiemelte, a bankok 2004-től olyan kölcsönökkel árasztották el a lakosságot, hogy az ország nagy része eladósodott. A hitelek jellemzője a kiszámíthatatlanul emelkedő törlesztés. Terve szerint az adósnak együtt kell működnie a vagyonfelügyelővel. Az egyén nem veszítheti el az eljárás végén lakhatását és maradni kell annyi jövedelmének, vagyonának, amellyel biztosítani tudja maga és családja létfenntartását. Nem feltétel, hogy az eljárás végén minden tartozás kiegyenlítődjön – hangsúlyozta az ügyvéd.

Máhr Zsuzsa életvitel- és túlélési tanácsadó évekkel ezelőtt arra szakosodott, hogy foglalkozásain megmutassa a családoknak, hogyan tudnak a kevésből is takarékoskodni. Kiemelte, a legfontosabb, hogy az ember előretekintsen a pénzköltésnél és a hitelfelvételnél, akkor nem éri meglepetés. Az olaszfalui Gondosné Gál Anna, aki devizahitelt vett fel autóra, azt mondta, ha nincs az alapvető megélhetésre pénz, nincs mit beosztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!