Életmód

2014.04.04. 14:30

Segít a pitypang

A szerény kis növényt nem véletlenül hívják gyermekláncfűnek, mert valamilyen varázslat folytán minden gyermek rácsodálkozik mosolygó, sárga virágára.

Korcsmáros Györgyné gyógynövénytermesztő szerint a pitypang, azaz gyermekláncfű szárából láncot már nem biztos hogy készítenek a gyerekek, mert az anyukák rájuk szólnak: piszkos lesz a kezed, megbetegszel attól fűtől, nehogy a szádba vedd! Pedig ez micsoda tévedés! A növény ugyanis a gyökerétől a levelén keresztül a ropogós száron át a szép sárga virágig, mindenestől ehető nyersen! És ami a lényeg: nem megbetegít, hanem gyógyít minden része. Elsősorban a máj és az epe működését segíti. Méregtelenít, csodálatosan kitakarítja a beleket és a gyomort. Cukorbetegeknél is csodát tesz. Fáradt, legyengült emberek erőre kapnak tőle.

A leveleket vajas kenyérrel, vagy szendvicsben nyersen fogyaszthatjuk, de lehet csak úgy, magában is. A virág szára a hasnyálmirigy gyógyszere. De még a nyirokcsomó duzzanatokra is hatással van, azok szintén elmúlnak rendszeres fogyasztásától. Mindenféle pattanás, bőrviszketés, sömör elmúlik vértisztító hatásánál fogva. Bátran együk, rágcsáljuk hát ezt a szerény, de szívós növényt, amely úton útfélen ott kínálja magát a lábunk előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!