Életmód

2013.07.31. 22:00

Jóga - Pozitív hatású testre és lélekre

Míg az átlagember néhány éve még leginkább egy távol-keleti buddhista szerzetesre asszociált a jóga szó hallatán, manapság már az európaiak körében is mondhatni divattá vált a jógázás.

Polgár Tibor

De valójában mi is a jóga? Vallás, sport, vagy valamiféle természetfelettivel kacérkodó rituálé? Egyik sem.

– A jóga a testi-lelki-szellemi egészség elérésére, a belső béke megvalósítására irányuló, napjainkban a legelterjedtebb rekreációs rendszer. Békét és elégedettséget csak akkor találunk, ha helyreállítjuk az egyensúlyt testünkben, lelkünkben, életünkben – ekképpen fogalmazza meg a jóga üzenetét Szelle Viktória pápai jógaoktató.

Viktória 1999-ben ismerkedett meg a jógával, mint mondja, rögtön a rabjává vált. Elmondása alapján a jóga nem sport és nem vallás, hanem egy több ezer éves múltra visszatekintő önmegfigyeléses, tapasztalati tudomány, filozófiai rendszer, egy életforma, mely ugyan Indiából származik, de a test és a lélek alapszükségleteiből fakad.

Szelle Viktória szerint a jóga a testi-lelki-szellemi egészség elérésére, a belső béke megvalósítására irányuló, napjainkban a legelterjedtebb rekreációs módszer (Fotó: Shiva Jógasziget)

– Mindenki más okból talál rá a jógára. Sokan csak a mindennapi stresszt szeretnék levezetni, másokat az egészséges életmód és a testmozgás érint meg benne, míg előfordul, hogy valaki önmaga megtalálására, személyisége fejlesztésére használja a jógát. A jóga egy spirituális út is egyben, az egyik legtisztább dolog, amivel valaha találkoztam – állítja a fiatal jógaoktató, aki immár tizennégy éve jógázik.

A mai napig folyamatosan képezi magát, a tudását pedig másoknak is szeretné átadni, számára hivatássá vált a jóga oktatása. Ennek érdekében több jógaoktatói tanfolyamot is elvégzett, illetve az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai karán andragógus (felnőttoktató) képesítést szerzett. Jelenleg természetgyógyászatot tanul.

– Önmagunkban megtalálunk mindent, amire valóban szükségünk van. Tekintsünk befelé, tartsunk önvizsgálatot, ismerjük meg az elménk és testünk működését, legyünk pozitívak és csendesedjünk el, valósítsuk meg önmagunkat. Ehhez a jóga egy nagyon jó eszköz. Nem könnyű út, de ha az ember ráérez az ízére, akkor nincs megállás, nincs visszaút – vallja a pápai Shiva Jógasziget vezetője, majd sorolni kezdi a jóga lelki, mentális hatásait. Ezek közé tartozik az énkép realizálódása, a belső önfegyelem és a koncentrációs képességek javulása. A jóga megnyugtat, továbbá türelemre, kitartásra, tisztánlátásra nevel, a légzés által rendszerezi a kavargó érzelmeket.

A testre gyakorolt hatások következményeképpen kiegyensúlyozza a vegetatív idegrendszert, elindítja a spontán öngyógyító folyamatokat, erősíti az izomzatot. Hajlékonyabbá teszi a testet, az izmokat, az ízületeket, valamint növeli az emberi szervezet oxigénellátottságát, és hozzájárul a testtudatosság kialakulásához.

– Ami a legszebb az egészben, hogy a jóga gyakorlásának nincsenek különösebb követelményei, bárki belevághat a dologba. Ha valakinek egészségügyi problémája van, kérje ki először az orvosa véleményét. Rendkívül fontos a helyes technikák elsajátítása is, ehhez viszont képzett oktató szükséges. Ugyanis ha az elején nincs visszajelzés, korrigálás, néha csak később ébredünk rá, hogy nem megfelelő úton jártunk. Jelenleg a tizenévesektől kezdve a hetven év felettiekig minden korosztály képviselteti magát az óráimon. Elsősorban persze nők, de vannak nagyon lelkes férfi tanítványaim is. Azt tudni kell, hogy a jógát eredetileg férfiak művelték, a nőknek sokáig tiltva volt ez a tevékenység. Mára azonban a helyzet megfordult, a nők vannak többen – mutat rá Szelle Viktória. Megjegyzi, sok férfi téveszméket táplál a jóga iránt, azt gondolják, hogy ez csak nőknek való tevékenység, amely lelkizéssel fűszerezett laza kis gimnasztikából áll.

– Pedig van úgy, hogy egy jógaóra keményebben megdolgoztatja az egész testet, az izmokat, miközben szálkásít, és jobban kondicionál, mint a legtöbb sport. Enyhíti, és akár meg is szüntetheti a klasszikus férfi problémákat, a libidóval, az aranyérrel, vagy a prosztatával kapcsolatos gondokat – hangsúlyozza a tapasztalt jógaoktató. Megtudom tőle, hogy minden nap tart órákat a jógastúdióban, mellette vidéken is oktat.

– Jóleső érzéssel tölt el, amikor a tanítványaimtól pozitív visszajelzések jönnek. Mindig azt mondom: mindegy, miért kóstol bele valaki a jógába, változni fog, ez biztos. Nem csak fizikálisan, hanem pszichikailag, lelkileg is érzi majd a pozitív hatásokat. A jóga megtanít arra, hogy befelé nézzünk és megtaláljuk a boldogság valódi forrását, belső otthonunkat – mosolyog Viktória.

A jógaoktató elmondása alapján többféle jógaút létezik. A pápai szakember a Hatha jógát tanítja, amely az egyik legismertebb út, a nyugati világban ez terjedt el a legszélesebb körben. A Hatha jóga egy összetett rendszer: testgyakorlatok (asana), légzőgyakorlatok (pranayama), relaxáció, meditáció, tisztító gyakorlatok (kriyak) erkölcsi útmutatások alapján fejti ki jótékony, a szervezetet, a testet és a leket is erősítő hatását.

Címkék#jóga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!