Életmód

2014.07.26. 08:03

Epret az eperfáról

Az eperfa termését manapság már sokan nem ismerik, pedig finom értékes vitaminokban gazdag.

Tóth B. Zsuzsa

Korcsmáros Györgyné gyógynövénytermesztő szerint az eperfa levelét, ágát és kérgét régóta használják a kínai orvoslásban. A fekete, a piros, és fehér eperfa gyümölcsét Indiában nem csak nyersen, hanem szárítva is fogyasztják, ahogy lekvárok, gyümölcslevek és likőrök formájában is. Gyümölcsét éretlenül nem szabad fogyasztani, mert bódító és hallucinogén hatású, de éretten kiváló ásványi anyag, K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn, vitamin B2, B3, C-vitamin és antioxidáns forrás, mind a fehér mind a fekete eperfa gyümölcse.

Az eperfafélék termései köztudottan gazdag flavonoidforrásokban. Kvercetin, rutin, kempferol, apigenin, luteolin és izokvercetin is található bennük, melyek mind kiváló antioxidánsok. Mind a fehér, mind a vörös és a fekete gyümölcs is gazdag fenolforrás, jótékonyan hatnak a szívünkre. Értékes pektinforrások, hatékonyan csökkentik a koleszterin- és a vércukorszintet. A fehér gyümölcsben magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkezik. Az eperfa termésének fogyasztása, legyen az a fehér, a piros vagy a fekete színű gyümölcs, jelentősen gazdagíthatja étrendünket, és igen fontos szerepe lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban és egészségünk megőrzésében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!