Életmód

2014.06.30. 05:50

Áginak a reiki az élet

Kálazi Ági neve jól ismert hazánkban a reikisek között. Ági kerek évfordulót ünnepel, húsz évvel ezelőtt avatták tradicionális reiki mesterré, tanárrá.

Tóth B. Zsuzsa

A tradicionális reikit ennyi ideje tanítja mesterként, de 24 éve használja ezt az egyszerű, szelíd módszert. Azt mondja, mégsem unja, sőt. Hiszen annyi minden változott azóta, de valami megmaradt azóta is... - Ami megmaradt, az a szerelem bennem a reikivel, a reiki felé. Az az öröm, amit akkor, húsz éve is éreztem. A két évtizedes tanítói munkám alatt ez semmit nem változott, minden más igen. Lelkesedéssel beszélek róla ma is és látom, tapasztalom, hogy ez feltölt másokat. Élem a reiki útját - vallja Ági. Azt mondja, régebben nem volt ennyi beteg ember, aki a reikitől várt volna gyógyulást, mint ma. Akkoriban egyrészt kíváncsiak voltak az emberek, másrészt a közösségben való együttlétet várták a reikitől. Lelki problémáik újfajta megoldási lehetősége volt a reikizés. 2008 óta önkéntes segítői szolgálatuk van, sok beteg emberrel kerülnek kapcsolatba. Ági a Magyar Tradicionális Usui Reiki Egyesület társelnöke is. Több mint húszezer embert avatott fel a két évtized alatt az alapképzéseken. Nagy részük tovább lépett és a reiki II. fokozatát is elvégezte. Önkénteseket képzett Veszprémben, Várpalotán, Budapesten, Győrben, Ajkán. Augusztusban kirándulást szervez egy energiát adó helyre az Életerő Egyesület tagjai számára. Nyári tábora a Káli-medencében bizonyára idén is sikeres lesz.

- Húsz év alatt három reiki mestert avattam, de a reiki sok lehetőségét működtetem. Szerdánként a reiki klubban gyakorolunk, továbbképezzük magunkat. Akik segíteni szeretnének, azoknak önkéntes képzést tartok. Mi, reikisek az Életerő egyesületbe tömörültünk - mondja Ági, aki az egyesület elnökeként kirándulásokat, rendezvényeket szervez. A tíz éves Öt Kapu Szellemi Iskola alapítója, vezetője, tanító tanára. Csoportjai vannak Veszprémben, Budapesten. Havonta tart tanfolyamot Veszprémben, Budapesten.

Kálazi Ágit éppen húsz évvel ezelőtt avatták reiki mesterré (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


- Ma sokan azért választják a reikit, mert segíteni szeretnének másokon. Aztán közben rájönnek, hogy önmagukon is segítenek. Örvendetes, hogy a segítségnyújtás szándéka megjelenik az emberek szívében manapság. Lehet, hogy a sok szenvedés provokálja őket, de akkor is szép ez - mondja Ági. Vallja, hogy mint magánember, a tanítva tanulást kapta a reikitől. Elfogadóbb, megértőbb lett. Sokat szenvedett ő maga is, azáltal megértette és megérti mások hasonló helyzetét. A reiki segítségével felállt a nehéz helyzetekből, ugyanakkor lökést ad a továbblépéshez a rászorulnak.

- Húsz éve beszélek a reikiről, de nem unom. Benne élek. Minden nap vagy magamat reikizem, vagy másokat. Avatok, tanítok, vagy csak hallgatom azt a sok apró csodát, amit mesélnek a reikisek. Boldog vagyok és hálás, hogy részese lehetek annak, amikor emberek először találkoznak a reikivel, amikor először érintődnek meg vele, általa vagy tőle. Legyen az kezelés, vagy az avatás csodája, békéje, misztériuma. Mi történik olyankor? El tudjuk mondani, de ami igazán fontos, ami a lényeg, az szavakkal vissza nem adható. A beavatás sohasem külső történés. Az belül zajlik, valahol mélyen Együtt sírunk, nevetünk, ilyenkor, hogy igen ez az Ez hiányzott! Rátalálunk valamire magunkban és elindulunk egy befelé vezető úton Megnyílik egy kapu, ami belülről nyílik Ezt az utat járom. A reiki nekem az élet - szögezi le Ági.

Ági azt mondja, a reikiben minden benne van, amire szükségünk lehet. A test gyógyulási folyamatainak megtámogatásán, a fájdalomcsillapításon át a lelki nyugalom, az elfogadás, az együttérzés. Az alázat megéléséhez elvezeti az embert. A reikizés során nem én gyógyítok meg valakit, hanem alázattal meghajlok az Erő előtt, a Sors előtt, elfogadva azt, ami történik.




Címkék#reiki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!