Zenekarok a világhálón - Kapcsolatépítés közösségi oldalakon - Nem elég a "szájtos" profil

Veszprém - Magára valamit is adó együttes jelen van, s aktív kapcsolatokat épít az internetes közösségi oldalakon – szól a XXI. századi zeneipari alapigazság. Utánajártunk, hogy működik ez hazai zenekaroknál.

Szabó Péter Dániel

A hivatalos webes honlapok mellett tucatnyi, úgynevezett közösségi oldal közül válogathat egy előadó/zenekar, ha közvetlen kapcsolatot akar kialakítani szimpatizánsaival, illetve reklámozni szeretné magát. 


Fontosnak tartja az aktív internetes jelenlétet a várpalotai/veszprémi Vad Fruttik zenekar is
(Fotó: Vad Fruttik)

Amíg a legismertebb ilyen jellegű magyar oldalakon (iWiW, MyVip…stb.) csupán üzenetküldésre alkalmas zenekari profil vagy épp rajongói klub létrehozására és üzemeltetésére van lehetőség, addig a nemzetközi színtéren ennél jóval több módszer kínálkozik a rajongók megnyerésére. 

Az egyik legismertebb rendszer a 2003-ban közösségi oldalként startolt MySpace, ami mára egyfajta internetes zenei kalauzzá érett. Aki számít jelen, sőt, aki nem, még az is megtalálható az egész földgolyót behálózó rendszerben. 


Az Insane már megalakulás, azaz 1999 óta jelen van a weben

A bandák elsőszámú kommunikációs csatornájaként funkcionáló MySpace-profilok egyik legnagyobb előnye (az egy kattintással elérhető blogok, kép- és videógalériák, üzenőfal) a beépített zenelejátszó, ahol teljesen ingyen, ráadásul legálisan hallgathatunk meg dalokat a kívánt zenekartól/előadótól. 

Mivel a téma az internet rohamos terjedésével igen aktuális, megkérdeztünk néhány Veszprém megyei bandát, ők hogyan használják az internetet, mint a rajongókkal való kapcsolattartási lehetőséget.  

- Már az ősidőktől rendelkezünk honlappal, de igazán nem tudtuk, hogyan is lehet kihasználni a web adta lehetőségeket. Azt gondoltuk, hogy egy szimpla weblap és pár közösségi „szájtos” profil elég, de idővel megtanultuk, hogy ügyesen átgondolt stratégiára is szükség van a hatékony üzemeltetéshez - mondja Likó Marcell, a mára országos hírűvé avanzsálódott Vad Fruttik zenekar frontembere. 


Szintén a megalakulás, jelen esetben 2007 óta képviselteti magát a világhálón a Pigs Might Fly

- A leginkább interaktív kapcsolatra egyébként a fórum ad lehetőséget. Nemrég kezdtük el mi is komolyabban venni a hivatalos webes fórumunkat, amelyet a zenekar tagjai is kötelező jelleggel látogatnak. 

A fórummal ellentétben a fent említett MySpace-profilra esküszik Érsek Gábor, az idén Fonogram-díjjal is kitüntetett Insane dobosa. - Az Insane már megalakulás, azaz 1999 óta jelen van a weben. Nálunk a legjobban a MySpace pörög. 

Elég sokat koncertezünk Európa-szerte, s ez a legjobb módja a külföldi rajongókkal, partnerekkel való kapcsolattartásnak. Van még ezen kívül oldalunk több közösségi portálon is, de a MySpace az, ahol valóban sikeres netes promóciókra van lehetőségünk. 

Szintén a megalakulás, jelen esetben 2007 óta képviselteti magát a világhálón a Pigs Might Fly. A honi rock-metál szcénába kis túlzással üstökösként berobbanó veszprémi csapat menedzsere szerint rengeteg lehetőséget kínálnak a közösségi oldalak. 


Mozgásban a Vad Fruttik zenekar

- A zenekari promóciót nagyban segítik a közösségi oldalak. Jó példa erre, hogy mi már külföldi fellépést is köszönhetünk a MySpace-nek. Nem hiszem, hogy egy fiatal veszprémi bandának esélye lenne például bulgáriai megjelenésre az internet nélkül - mondja Szabó Dávid

- Sokkal több levelet, megkeresést kapunk ezen a felületen, mint a hivatalos e-mailen. Legutóbb épp Lettországból kértek dedikált cd-t, ami jól mutatja az említett közösségi oldal nemzetköziségét.  

*

A MySpace egy népszerű társadalmi hálózatot építő interaktív honlap. Szerkesztősége az Egyesült Államokban, Kalifornia államban található. Kezdetben elsősorban a tinédzserek ismerkedő és zenekarkereső oldalaként szerzett hírnevet magának, mára azonban az idősebb korosztály is felfedezte magának. 

Az oldalra zenészek is készíthetnek profilokat, így a rendszer ingyenes használatával mentesülhetnek blogkészítéstől, galéria rendszerek kialakításától, ráadásul mp3 formátumban zenei hanganyagok feltöltésére is van lehetőség.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!