Porga Gyula: A közalkalmazotti fizetés nincs veszélyben

Veszprém - Az önkormányzat likviditási nehézségei a közalkalmazotti és köztisztviselői bérek kifizetését nem érintik, erősítette meg a polgármester.

Balla Emőke

 "Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata likviditási  nehézségek miatt  az intézményei részére átmenetileg a pénzügyi keretet nem tudja biztosítani, ezért további értesítésig az önkormányzat által nyújtott finanszírozás szünetel. Ezen időszak alatt  kiadásaikat csak a saját bevételeik terhére  tudják teljesíteni", - írta Scher Ágota pénzügyi irodavezető a város szociális, oktatási, kulturális  intézményeinek küldött levelében.

A közalkalmazottak fizetése nincs veszélyben, sőt, a város költségvetése is stabil és kiszámítható, tartható, mondta Porga Gyula polgármester.

-  A likviditási nehézség azt jelenti, hogy a bevételek és kiadások aktualizálása különböző mértékű. Az önkormányzat bevételei nem egyenletes ütemben képződnek (például az adóbevételek  márciusban és szeptemberben, az ingatlanértékesítésből származó bevétel változó), míg a kiadások nagy része viszont igen. Ezt az ütemkülönbséget likvidhitellel egyensúlyozzuk, melyre a szerződéskötés folyamatban van.

Minden önkormányzatnak minden évben vannak ilyen szakaszai, amikor több a kiadás, mint amennyi bevétel érkezik. Ilyenkor kérjük az intézményeket arra, hogy fegyelmezetten gazdálkodjanak, lehetőség szerint extra kiadásokat ne tervezzenek, csak olyan kiadásokkal számoljanak, melyek  a saját bevételeikből megoldhatók.

Az önkormányzat bevételei   az állami bevételekből, a normatív állami támogatásból,   az adóbevételekből, az ingatlanértékesítési bevételekből, illetve a hitelből állnak.  Az adóbevételek megérkeztek, az ingatlanértékesítések most vannak folyamatban. A költségvetésben jelentős összeg az ingatlanértékesítésből származó bevétel,  az ingatlanok nagy  részére már van érdeklődés.

Porga Gyula polgármester megnyugtatta az alkalmazottakat, mindez nem érinti a bérkifizetést; a közalkalmazotti és köztisztisztviselői béreket határidőre mindenki megkapja a számlájára, ezek nincsenek veszélyben.

Katanics Sándor véleménye, kattintson ide

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!