Cozma-ügy - Németh Győző szúrta meg Pesicset

Veszprém - Bevallotta Németh Győző, a Cozma-gyilkosság másodrendű vádlottja, hogy ő szúrta meg a Patrióta lokál előtt Ivan Pesicset 2009. február 8-án a hajnali órákban. A vádlott erről a megyei bíróságon pénteken tett nyilatkozatot.

Halmos György

Németh Győző az eseményeket felelevenítve elmondta: az utcán egy feléje rohanó alakot szúrt meg, akiről később derült ki, hogy Ivan Pesics. Úgy magyarázta: jobb kézzel szúrt egy félköríves mozdulattal. A vádlott azt vallotta, hogy félelmében vette elő a kést és szúrt.

Németh Győző szólt arról is, hogy a szórakozóhelyen történtek miatt teljes mértékben felelősnek érzi magát, hiszen a dulakodás miatta tört ki. A vádlott elmondta, hogy lelkiismeret-furdalása van Marian Cozma halála miatt, illetve azért mert, Raffael Sándor, az ügy elsőendű vádlottja ilyen helyzetbe került.

Az utcai eseményekkel kapcsolatban vádlott elmondta: hallotta, hogy valaki azt kiabálja a földön fekvő férfival kapcsolatban, "megszúrták", akiről ő azt hitte, Raffael Sándor. Ennek során felrémlett előtte egy korábbi életveszélyes sérülése, amikor Székesfehérváron egy verekedésben tüdőn szúrták és élet-halál között volt sokáig.

A sérülést okozó késről Németh azt mondta, hogy az tulajdonképpen egy kisméretű "bugylibicska", ami egy kicsit rozsdás volt. Megemlítette, hogy a kést emlékei szerint nadrágja zsebébe rakta, de később azt már nem találta, és arra sem nem magyarázatot, hogy hová tűnt.

- Bármikor elővehettem volna a kést, de nem tettem - mondta azzal kapcsolatban, hogy a lenti verekedésnél sem használta. Az ügy harmadrendű vádlottját, Sztojka Ivánt nem látta az épületen kívül az utcán, ezért mérges is volt rá, "mert egy ilyen szituációban magára hagyott".

A konkrét eseményekkel kapcsolatban úgy emlékezett vissza, hogy amikor kilépett a Patriótából körülbelül nyolc méterre lehetett tőle Cozma, többen próbálták visszatartani.

- Azt láttam, hogy Sándor földre kerül, engem két-három személy vett körbe, rúgtak, ütöttek és én is visszaütöttem.

Cozma irányából érkezett egy támadó, ő volt Pesics. Németh szerint háta felől érkezett a kézilabdázó. Ekkor hallotta, hogy valaki azt kiabálja, megszúrták. Nem sokkal később vette elő a kést és jobb kézzel szúrt valaki felé, mint utóbb kiderült, Pesics volt.

- Nem akartam megölni senkit, és nem akartam életveszélyesen megsebesíteni senkit sem - hangsúlyozta.

A vádlott eddig azért nem vallott, mert félt elmondani az igazat, de ahogy Raffael Sándor megtette, úgy ő is megteszi - utalt arra, hogy az elsőrendű vádlott néhány hete bevallotta: ő szúrta meg kétszer is Marian Cozmát.

Németh Győző vallomása szerint később visszament, hogy megnézze, ki fekszik a földön, de nem látta, mert már tömeg vette körül.

- Ha én szúrtam volna meg, akkor már menekültem volna a helyszínről - magyarázta a vádlott. Tagadta, hogy elhangzott volna olyan kijelentés, miszerint hozd a pisztolyt, illetve azt is, hogy részt vett volna Uros Vilovski, vagy más személy kergetésében, valamint cáfolta, hogy ő dobta volna ki a kocsiból Raffael kését.

A pénteki tárgyaláson meghallgatták a hemogenetikai szakértőt, akiktől a kiegészítő szakvéleményt kértek több kérdésről is. Raffael Sándor, illetve Sztojka Iván lefoglalt ruhadarabjain lévő vérszennyeződésekről adott kiegészítő szakértői véleményt a hemogenetikai szakértő. Elmondta, hogy a Marian Cozma tenyeréről vett lenyomatot nem lehet Raffael Sándor pólóján lévő részlettel összehasonlítani, olyan mértékű a különbség a két felületen elhelyezkedő szennyeződések között, hogy azokat nem lehet egymásba transzformálni. Sztojka Iván pólóján 12 vérszennyeződést találtak, ezek között van elkenődött, freccsent és cseppent típusú is, utóbbiak odakerüléséhez nem kellett közvetlen fizikai kontaktus.

A tárgyalás május 25-én folytatódik, valószínűleg véget ér a bizonyítási eljárás.

 

Az igazságügyi orvosszakértő Ivan Pesics veseszúrásával kapcsolatban azt hangoztatta, hogy amennyiben fél órán belül nem kap szakszerű ellátást, meghalt volna. A sportoló veséjét a közvetlen életveszély elhárítása érdekében el kellett távolítani. Németh Győző korábban beismerte, hogy ő rúgta fejbe a Marian Cozma mellett térdeplő Zarko Sesumot, aki főleg szem és orrsérüléseket szenvedett.

Cozma-gyilkosság és a tragédia háttere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!