Borosta

2014.07.24. 05:35

Trükkös nyomozó: Tóth Zoltán rendőr, polgárőr és bűvész

Sümeg - Különös titkok, trükkök tudója Tóth Zoltán. Találkozásunkkor már egy trükkel fogadott.

Tisler Anna

- Mutasd a tenyered, majd szorítsd ökölbe - avatott be a titokba. - Bekenem a kézfejedet hamuval, a másik kezeddel dörzsöld meg. És most nézd meg, hol a hamu. Kinyitottam a kezemet és a markomban volt. Azóta sem tudom, hogyan került oda.

A megoldást viszont nem árulja el. Mint mondta, ha megtudnánk,elveszne a varázsa. A sümegi rendőrőrs fiatal nyomozója, a helyi polgárőr egyesület tagja, szabad idejében bűvésztrükköket gyakorol. Segítségére van a világháló, más bűvészek, akikkel tapasztalatot cserélnek, de Zoltán maga is gondolkodik, hogyan fejlesztheti tovább a tanultakat. - Kisfiúként engem is vonzott a bűvészet, mint sok más gyermeket - mesélte. - Aztán, ahogy idősebb lettem, nálam is, ahogy a többségnél, alábbhagyott az érdeklődés. Elvégeztem a középiskolát, dolgozni kezdtem. Amikor leültünk a barátokkal beszélgetni, gondoltam, jó volna néha feldobni a hangulatot néhány trükkel. Két évvel ezelőtt ismételten a kezembe került egy bűvészdoboz. Ismét előbújt a gyermekkori szenvedély. Zoltán szabad ideje nagy részét a trükkök gyakorlásával tölti. Kérdésemre elárulta, hogy ő maga is megcsodálja, amikor egy bűvész galambokkal mutat be különböző trükköket. Tervezi, hogy elsajátítja.

Tóth Zoltán bűvészmutatványokkal kápráztatja el a közönséget (Fotó: Tisler Anna)


A beszélgetés során kaptam egy pakli kártyát, amelyből tetszőlegesen választanom kellett egy lapot és kérte, hogy rajzoljak rá. Én egy hajót rajzoltam a kártyalapra. Azt a szemem láttára vissza keverte a többi kártya közé. Előkerült egy átlátszó tartó, amelybe Zoltán elhelyezett egy lapot. Nem az általam választott lap volt. Pillanatok elteltével, a tartó mozgatásával a lap helyén már az a kártya volt, amelyre én rajzoltam előtte.

Zoltán szerint akit igazán érdekel a bűvészet, van kitartása, türelme és némi kézügyessége, sok trükköt el tud sajátítani. Ő maga is népszerűsíti azt, rendezvényeken szórakoztatja a közönséget.

- Egy baba-mama börzén léptem fel. Segítségül hívtam egy kislányt. Közösen nagyobb kártyákból egyre kisebb és kisebb kártyákat „varázsoltunk”. A lapokat a trükk végén egy mágikus zsákba tettük, amely egyik pillanatról a másikra kendővé változott. 

A kislány a trükk láttán csak mosolygott, de a mosolya elárult mindent. Azóta több fellépésemen is ott volt, sőt mi több elmondása szerint egyszer ő is bűvész lesz.

– Örülök neki, amikor látom, a közönségnek is tetszik amit csinálok - mondta. - Gondolkodnak a megoldáson, közben kikapcsolódnak, megfeledkeznek a hétköznapi gondokról. Számomra az a legnagyobb siker, ha látom, sikerült néhány örömteli percet szereznem másoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!