Borászat

2014.10.14. 16:45

Már készül a Balaton bora

Balatonfüred - Mindenki számára jól azonosítható, magas minőségű, de elérhető áru lesz az elképzelések szerint a Balaton Bora. A Balaton Kör ismertette a borászokkal a védjegy kritériumrendszerét, melyet az idei évben vezetnek be, hogy a következő évjárattól piacra kerülhessen. Az első Balaton Bora olaszrizling lesz.

Prevics Éva

A Balatoni Kör szeretné, ha minél több jónevű balatoni pincészet csatlakozna a kezdeményezéshez, és a megadott paramétereknek megfelelően elkészítenék saját pincéjük Balaton borát, mely egységes címkével, jól azonosítható stílusú borként, megbízható ár-érték aránnyal kerülne a boltokba.

A cél, hogy erről a termékről azonosítható legyen az egész Balaton-régió borkultúrája, és a fogyasztó mindig pontosan tudhassa, hogy mire számíthat, bármelyik termelő Balaton borát is választja. A Balatoni Kör elnöke szerint ez lehet az első régiós védjegyű minőségbiztosítási rendszer hazánkban, amiben a Balaton élen jár és modellt adhat más régiók számára. Az ötlet a Balatoni Köré volt, melynek alapvető célja, hogy a balatoni termékeket régiós és ne csak helyi szinten képviselje. A szervezet tavasszal alakult, most 21 tagja van, borászok, éttermek, cukrászdák és más magas minőséget kínáló vendéglátósok.

A borászoknak ismertették a Balaton bora feltételrendszerét. A következő évjárattól piacra kerülhet (Fotó: Graselly Balázs)

A Balatoni Kör elnöke már a szeptemberi tihanyi diplomataszüreten is elmondta a Naplónak, hogy régiós arculatépítésbe kezdtek, egy Balatoni Termék védjegy bevezetését is szorgalmazzák, ami külföldön már bevált gyakorlat. A cél, hogy exportra és a hazai piacon egyaránt régiós márkaként jelenítse meg magát a Balaton, hiszen a Balatont mint márkát így lehetne hitelesen képviselni és sikeresen erősíteni. Kardos Gábor szerint a sauvignon-chardonnay kultusz itthoni dömpingje idején hazánk legelterjedtebb szőlőfajtáját, az olaszrizlinget sokáig lebecsülték, olcsó tömegfajtának, fröccsbe való bornak tartották, de az utóbbi években gyökeresen változott a megítélése, népszerűvé vált. Az Olaszrizling Október nevű rendezvényen, mely a fajta fő seregszemléje, a bemutatott borok jóval több mint kétharmada balatoni volt.

Kardos Gábor elmondta: összefogással a balatoni bor felkerülhet Európa bortérképére. Hozzátette: meg kell próbálni felépíteni olyan borrégiókat, melyek összemérhetők európai versenytársaikkal, és meg kell teremteni olyan régiós termékkategóriákat, melyek értelmezhetővé teszik a magyar borkínálatot a világpiacon. Az ágazat legsikeresebb területére, a legjobb kis és közepes méretű családi pincészetekre kell építeni. Ezek ugyanis helyi gyökereiknél fogva régiósan kommunikálnak és érdekeltek ennek közös fejlesztésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!