Belföld

2014.11.20. 16:50

Szélsőséges időjárással küszködtek a veszprémiek, mit hoz a tél?

Veszprém megye időjárása az idei évben nagyon szélsőséges volt. A nyár sem hozott sok napsütést, helyette nagy mennyiségű csapadékot viszont igen, ami többfelé okozott jelentős károkat. Vajon milyen telet várhatunk?

Csapadékos nyár és szeptember

A csapadékos időjárás nyár elején vette kezdetét, már június-júliusban is sok esőzés volt Veszprém megyében, így többször kiöntöttek a patakok, vízátfolyások voltak az utakon, ennek kapcsán a közlekedés és a helyi lakosok mindennapi élete is megnehezedett.

Az augusztus rendkívül csapadékos volt, ekkor 133 milliméter volt a csapadék átlag a súlyi mérések szerint, a megszokott, havi 65 milliméterhez képest. Az augusztus 23-i áradás miatt több útszakaszt is le kellett zárni, a vonatok is csak sokkal kisebb sebességgel és rengeteg késéssel közlekedtek. A tűzoltókat a nyár folyamán, de főként augusztusban több házhoz is riasztották, a heves esőzések miatt fennálló veszélyek lévén. Több házba is befolyt a víz és a gyengébb szerkezetű épületek esetében arra is volt példa, hogy falak dőltek össze. A pincékbe és az udvarokba beáramló vizet a tűzoltók szivattyúzták ki.

A veszprémi időjárás szeptember sem kezdődött jobban, ugyanis már a hónap elején több patak vízszintje is jelentősen megnőtt, ami újabb veszélyeket jelentett. A Gerencse patak miatt aggódtak a legtöbben, az áradás megelőzésének érdekében ebben a hónapban is homokzsákokat kellett kihelyezni. A patakok állapotát folyamatosan ellenőrizni kellett és mérőbrigádok mérték a nagy esőzések miatt a vízhozamot. Az árvízveszély így a nyár folyamán és az ősz kezdetén is szinte folyamatosan fennállt Veszprém megye több területén is.

Nyugodtabb ősz, enyhe tél?

Az ősz további részében már nyugodtabban telt. A csapadék októberben átlagos volt, ám a hőmérséklet több fokkal az ilyenkor megszokott felett alakult, és igen kellemes őszi időjárásban volt részünk.

A hosszútávú előrejelzések szerint egyelőre a tél miatt sem kell aggódnunk, nem várható rendkívüli hideg, vagy havazás sem, inkább átlagos, vagy annál enyhébb télben reménykedhetünk. Ez persze nem zárja ki, hogy ne lenne részünk egy-egy kiadósabb havazásban, de tartós, ismétlő, az átlagosnál keményebb télre egyelőre nem utalnak jelek az esotanc.hu hosszútávú előrejelzése szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!