Belföld

2014.12.05. 11:04

Némedi Lajost indítja a Fidesz Veszprémben

Veszprém - A Fidesz-KDNP Némedi Lajost indítja a Veszprém megyei 1-es választókerületben az időközi választáson.

A Nemzeti Választási Bizottság február 22-ére tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében, ahol az uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt.

- Ez a választás a Veszprém és környékén élő emberek érdekeinek az országgyűlésben való megjelenítéséről szól - kezdte Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. - Az a legfontosabb, hogy olyan országgyűlési képviselőt válasszanak maguknak, aki ha kell, a miniszteri dolgozószoba küszöbére leülve, ott éjszakázva, addig hajtja az ügyeket, amíg azokat nem intézi el a veszprémiek számára. Ezért ez nem párthovatartozási, hanem alkalmassági kérdés. Olyan embernek kell lennie, aki ismertséggel, tapasztalattal bír, és nyugodtan rábízhatjuk a közösség ügyeinek az intézését. Ezeket a kritériumokat hallgatta meg a Fidesz országos elnöksége és a veszprémi csoportja is. Ezek alapján úgy döntöttünk, hogy Némedi Lajost, Veszprém alpolgármesterét indítjuk az időközi országgyűlési képviselőválasztáson Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében - tette még hozzá a sajtótájékoztatón Navracsics Tibor.

- Az az örökség, amit Navracsics Tibor itt hagy nekünk nagy felelősséggel jár - kezdte Porga Gyula polgármester. - A képviselői munkájával nagyon magasra tette a mércét. Nem volt könnyű megtalálni azt az embert, aki ezt tovább tudja vinni, de biztos vagyok benne, hogy Némedi Lajos személyében megfelelő jelöltet választottunk - fűzte még hozzá a polgármester.

- Az idén őszi alpolgármesteri választáson három minősítő jelszót fogalmaztam meg. Ezek a tisztesség, a becsület és a hűség. Ezzel a mentalitással szeretném végezni a munkámat az országgyűlésben is, ha február 22-én a választópolgárok kitüntetnek a bizalmukkal - hangsúlyozta Némedi Lajos alpolgármester.

(Archív fotó: Szabó Péter Dániel)

/Heffler Péter/


Veszprémi választás - Nyilvántartásba vették az első három jelölőszervezetet

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket a februári veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén.

A testület egyhangúlag döntött a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, valamint a Magyar Szocialista Párt nyilvántartásba vételéről.

A függetlenként induló jelölteknek nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület országgyűlési képviselőjét november 1-jétől uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az NVB február 22-ére tűzte ki az időközi választás időpontját. A választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-től gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál. Ajánlásokat azonban csak az a jelölőszervezet gyűjthet, amely nyilvántartásba vetette magát az NVB-nél.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, február 14-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül egyik településről a másikra lehet átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket február 20-án 16 óráig lehet benyújtani.

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Az NVB ülésén egy nemzetiségi mandátumot is kiadtak. A testület Burij Anatolijnak adta ki az Ukrán Országos Önkormányzatban a Hartyányi Jaroszlava lemondása miatt megüresedő mandátumot.

Az országos önkormányzat október 29-én alakult meg, mind a 15 tagja a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület országos listájáról szerzett mandátumot.

A nemzetiségi választáson mandátumot szerzett Hartyányi Jaroszlava is, a testület korábbi elnöke, aki április óta nemzetiségi szószóló is, és mivel a két tisztség összeférhetetlen, ezért már az alakuló ülésen lemondott mandátumáról.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot - a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül - a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Az NVB az országos listáján szereplő következő képviselő-jelöltnek, Burij Anatolijnak adta ki a megüresedett mandátumot az Ukrán Országos Önkormányzatban.

 

/MTI/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!