Balatonfüred

2015.01.24. 11:29

Védtek, oktattak, alkottak és közösséget építettek – 20 éves a NABE

Polgármester feleségek indították, aztán egyre több nő csatlakozott. A természetvédelem volt a fő céljuk, de közben sokkal többet is elértek. 20 éves a Nők a Balatonért Egyesület.

Prevics Éva

1995-ben nagyon rossz volt a Balaton vízminősége. A szakemberek és politikusok is csak erről beszéltek. Egy rendezvényen jutott eszébe a polgármester feleségeknek, hogy talán ők is tehetnének valamit a természetvédelemért. Így alakult a Nők a Balatonért Egyesület. Az önkéntesekhez aztán egyre több nő csatlakozott, a településeken helyi szervezetek jöttek létre. Az egyesület első vezetője Simonné Zákonyi Tünde volt- idézte fel a kezdeteket a Naplónak Szauer Rózsa jelenlegi elnök.

A NABE hatalmas lelkesedéssel indult a 90-es évek közepén, mindenkiben nagy volt a tenni akarás - hangsúlyozta Szauer Rózsa. Munka mellett, a szabadidejük terhére vállalták ezt a tevékenységet a nők, azért mert elhivatottak voltak az ügy iránt. Tízparancsolat is készült, amit strandokon terjesztettek, ez egy útmutató volt az itt élőknek és a nyaralóknak arról, hogyan védjék a tavat.

A vizek védelme, a természet megóvása, az oktatás- nevelés volt a legfontosabb feladat, de a szervezetnek óriási közösségépítő szerepe is lett. A nők összegyűltek, megosztották egymással tapasztalataikat és mindig kitaláltak valamit, amivel jobbíthattak a világon. Számos rendezvény, kiadvány, könyv, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő balatoni társasjáték őrzi a munkák emlékét.

Nehezebb ma civilnek lenni, mint korábban. Nagyobb falat támogatókat szerezni, mint a kezdetekkor. Még mindig vannak alapító tagok az egyesületben, fiatal viszont kevés. Látszik, hogy sokan külföldön élnek- tette hozzá a vezető. A NABE szombaton nagyszabású ünnepséget rendezett fennálásának 20. évfordulója alkalmából az Arácsi Népházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!