Balatonalmádi

2014.09.05. 15:00

Elismerés a küngösi templom építőinek

Nemrég falunapon emlékeztek meg a 600 lelkes Küngös legfőbb ékességének, katolikus Árpád-házi Szent Kinga tiszteletére emelt templomának építőiről, s mindazokról, akik létrehívását adományaikkal, szervezési vagy kétkezi munkájukkal segítették.

Toldi Éva

Tíz éve dédelgetett álma valósult meg ezzel a falunak, mondta az ünnepi megnyitón Szabó Gergely polgármester, s örömünnep volt mikor a múlt évben dr. Márfi Gyula veszprémi érsek felszentelte a templomot. A 724 éves és mindössze 600 lelkes kisközségnek – amely az egykori dokumentumok szerint nevét is a települést alapító IV. Béla király lányáról, Szent Margit testvéréről, a szentéletű Kingáról kapta – e szentegyház hírnevet szerzett, hiszen vele Magyarország első Szent Kinga-temploma épült fel.

A templomépítéssel  tíz éves álma valósult meg a falunak (Fotó: Toldi Éva)

Kinga Boleslaw, lengyel fejedelem hitveseként töltötte be keresztény küldetését, férjével együtt az irgalmasság cselekedeteiben, a szegények támogatásában buzgólkodtak ferences lelkülettel. Lengyelország Kingát védőszentjeként tiszteli, így a község a magyar-lengyel barátság ápolásának újabb helyszíne lett a kapcsolatok ápolása révén.

A templomépítésben fáradhatatlan, elkötelezett munkálkodása elismeréseképpen a település önkormányzatának képviselő-testülete Beke Zsolt helyettes esperes-plébánosnak, a község lelkipásztorának a falunapon „Küngös Község Díszpolgára” kitüntető címet adományozott. Oklevelekkel ismerte el továbbá közreműködő segítségét Füleky Zsolt mérnöknek, aki térítésmentesen készítette el a templomépület terveit és az építkezés teljes műszaki dokumentációját, Ötvös Gábornénak, aki a tervezésben építésben, lelkesítésben, a programok szervezésében, lebonyolításában jobbkeze volt a plébánosnak, továbbá a küngösi kötődésű Várkúti Weibel János atyának, aki több mint 10 millió forinttal támogatta az építési munkálatokat.

Beke Zsolt , a község  lelkipásztora díszpolgári címet kapott a falunapon. (Fotó: Toldi Éva)

A templomépítésben való összefogás lendületet adott Küngös lakosságának, megerősítette a közösséget, és jótékony fejlődést indított útjára a településen. Ezt jelzik a település életében az egészségmegőrzésben (sportegyesület), a kulturális élet színesedésében, a helyi termelők tevékenységének (Szent Kinga Termelőiskola) megerősödésében megnyilvánuló előremutató kezdeményezések is.

Címkék#Küngös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!