Badacsonytördemic

2015.02.17. 09:03

Hagyományőrzés Badacsonytördemicen a Tördemic Táncegyüttessel

Badacsonytördemic - Nagy érték egy kistelepülésen, ha az ott élő felnőttek és gyerekek így őrzik a néphagyományokat, mint nálunk.

Tóth B. Zsuzsa

Mindezt Vollmuth Péter mondta a fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő Tördemic Táncegyüttes szombat esti gáláján. A zsúfolásig telt Faluházban az estet megnyitó polgármester örömét fejezte ki, hogy 2009-ben öt taggal létrejött a csoport, amelyben ma közel hetvenen, nagyrészt gyerekek táncolnak. Az pedig külön említésre méltó, hogy a létszám egyre nő. Szabó Csaba, a csoport vezetője üdvözölte a vidéki, somogyi, sárközi ismerősöket, akik megtisztelték a gálát. Hálás köszönetét fejezte ki a szülőknek, pedagógusoknak, hogy támogatják a gyerekek tánctanulását.

Az öt éves Tördemic Táncegyüttes fergeteges gálán mutatta be koreográfiáit. A kép előterében Fekete Péter, és Vácziné Zapletál Gyöngyi látható Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az előadás során az apró gyerekekétől a seniorokig minden korosztály képviseltette magát a színpadon. A közel két órás gálán bebizonyosodott, hogy hagyományaink őrzése csak rajtunk múlik. Illetve egy vezetőn, aki összefogja a csoportot, szívvel-lélekkel dolgozik, időt nem sajnálva, rengeteg lemondás árán. Szabó Csaba mindent elkövet, hogy a csoport tagjai precízen, de jó kedvvel táncoljanak együtt. A gálán a Harangláb Népzenei Együttes kísérete mellett ropták kicsik és nagyok, ízelítőt adva a szomszédos Raposkán fennmaradt hagyományoktól kezdve a román táncokig számtalan koreográfiából. Sőt, a gyönyörű viseletekből szintén, hiszen a csoport a pontos koreográfiák mellett a külső megjelenésre szintén komoly hangsúlyt fektet. Az esten az óvodás, iskolás korú gyerekek is többször szerepeltek. Bemutatták például a ritka kádár táncot, jobbágytelki koreográfiát, a kislegények verbunkot jártak. A felnőttek bakonyit, felcsíkit, zalait, Balaton-felvidékit roptak, jobbágytelki párost adtak elő. A seniorok magyarpalatkait, boncidait, kalotaszegit mutattak be. A hálás közönség pedig remekül szórakozott és egy emlékezetes esttel gazdagodott. Az önzetlen adakozóknak, támogatóknak és licitálóknak hála pedig több, mint 150 ezer forint gyűlt össze az esten. Az összegből a gyermekcsoport viseleteit bővítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!